Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Barátposzáta (Sylvia atricapilla)

  Március közepétől, a kora tavasziasan enyhe napokon a bokrokból, sövényekből Túrkevén is fel-felhangzik egy apró énekesmadár hosszú, dallamos éneke. Hosszas keresgélés után a szerencsések megpillanthatják a hang forrását, az apró barátposzátát. Néha könnyebb dolgunk van, a túláradó éneküket a fák tetejéről is hallatják.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület otthonául szolgáló Városkerti Véderdő minden nyáron visszatérő hűséges lakói ők.

  A barátposzáta Európa északi és mérsékelt övi részén él, ősszel Afrikába vonul. Folyóárterek erdeinek, parkoknak és kerteknek talaján található. Hossza 13 centiméter, szárnyának fesztávolsága 20-23 centiméter, testtömege 16-25 gramm. A hím sapkája fekete, a tojóé és a fiataloké vörösesbarna.
Rovarokat, pókokat és ászkákat gyűjtöget az ágakon és leveleken. Hosszú távú vonuló.
Fészkét száraz növényi részekből, gyökerekből, szőrszálakból készíti, általában bokrokra. A fészek kialakítása olyan kezdetleges, hogy a költés után magától megsemmisül. Fészekalja négy-öt tojásból áll, melyen 11-14 napig kotlik, többnyire a tojó.
Évente kétszer költ, május és június között.

Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke: 25 000Ft

A barátposzáta nehezen eltéveszthető hangja

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -