Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Védett és fokozottan védett ragadozó madaraink védelme

A vörös vércse (Falco tinnunculus) a kékvércse (Falco vespertinus)

 A Herman Ottó Természetvédő Kör az „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” című pályázata keretében több kisemlős- és madárodú kihelyezésén munkálkodik.

A program keretében a védett vörös vércse (Falco tinnunculus) és a fokozottan védett kékvércse (Falco vespertinus) állományunk védelme érdekében Pásztó-pusztán is elkezdődött a költőládák kihelyezése.
Az 500.000 Ft természetvédelmi értékű kék vércséink hazaérkezésére április közepétől számíthatunk az Afrika déli régióiban lévő telelőterületekről, ezért volt a március fontos időszaka a költésüket segítő fészekládák kihelyezésének.
A korábban megérkező vörös vércsék közül egy-két pár rosszabb állapotú odúkat is elfoglalt, ezek cseréjével kapcsolatban az illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal történő egyeztetések után döntünk.

A Pásztói-legelő északi részén kihelyezett odúk telepítéséről néhány gondolat: Az erdőfolthoz való megérkezését követően, egy új költőtelep kialakítását kezdtük meg. Felmértük a kihelyezési lehetőségeket, majd a telephelyen már előkészített odúkat a kiválasztott fákra rögzítettük. A ládák tetejének belső felére elhelyezett ellenőrzőtükörből bármikor jól ellenőrizhető az odú a madarak zavarása nélkül. A madarak megérkezése előtt legalább 20 mesterséges fészkelőhely került ki a területre. A cél: kellő számú fészkelőhely létesítése a kék vércsék számára is.
A költőládák olyan területekre kerülnek ki, melyek hosszú távon jelenthetnek alkalmas élőhelyet a vércsék számára.

Sajnos a téli időszak és a fakivágás a Pásztói-legelő keleti végében lévő telepet erősen megviselte, az odútelep felújítása folyamatosan a HOTEK és a vele együttműködő Nimfea Természetvédelmi Egyesület kiemelt feladatai közzé tartozik. Ugyanakkor örömmel vettük tudomásul, hogy az elmúlt évben az odúk 90%-a foglalt volt.
Az odúkat eddig vörös vércsék foglalták el, ezekben a fészkekben már a költés is megfigyelhető volt.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -