Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Fekete harkály (Dryocopus martius)

  Mostanában egyre gyakrabban figyelhetnek meg egy visszatérő vendéget a Fekete István Oktatóközpontba látogatók, mégpedig egy fekete harkály személyében.
Az elmúlt időszakban több alkalommal kereste fel a központot övező erdőt az érdeklődők legnagyobb örömére. Éles hangja és a messzire elhallatszó kopácsolása hívja fel rá a figyelmet. Tisztes távolból is remekül megfigyelhető.

A fekete harkály a hazánkban előforduló kilenc harkályfaj közül termetre a legnagyobb. Tollazata egyszínű fekete, a tojónak a tarkója, a hímnek az egész feje teteje tűzpiros. Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú. Testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 250-300 gramm. A harkályféléket csaknem minden tevékenységük a fákhoz köti: a lombkorona és a talajszint közötti részt, a törzset foglalták el. Ügyesen kúsznak, erős, görbe karmaik mellett ujjuk bütykei és kemény középső farktollaik is a kapaszkodást szolgálják. Zsákmányukat nem túlságosan hosszú, de nagyon kemény, éles csőrükkel szerzik.

A harkályok némelyike az Alföld erdős területein fordul elő, a másikjuk inkább a hegyvidékhez kötődik. A fekete harkály az öreg erdei fenyvesekben és a velük határos bükkösökben él. Az azonos élőhelyeken élő, különböző termetű harkályok a fák más-más szintjén szerzik meg a táplálékukat.

A fekete harkály a fák törzsén és vastagabb ágain kutat, de zsákmányainak csaknem a földről szedi fel. Lárvákkal és rovarokkal táplálkozik. Csőrével ütögeti a korhadt fák kérgét táplálék után kutatva, majd a megtalált zsákmányt kivési.

Magyarországon védett. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft, a Vörös-könyv szerint nem fenyegetett besorolású.

A fekete harkály hangja

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -