Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Nimfea továbbra is várja az első gólyapárját

  Március végén az első nagy hazatérő hullámmal együtt Túrkevére is megérkeztek a fehér gólyák (Ciconia ciconia): először a Szénási és Hagymási utcába, pár nappal később Tüzéphez, a CBA-hoz és a Keravillhoz érkeztek meg.

 Idén sokkal jobb idő várta a gólyákat, mint tavaly. Azonban, ha az idő száraz marad, akkor eleség hiányában nem 3-4, hanem csak 1-2 gólyát fognak nevelni a párok, az utóbbi pár nap csapadékos időjárása esetleg kedvezhet még nekik. A gólyák mostanában, április közepétől rakják tojásaikat, amelyekből május végén kelnek ki a fiókák.

 A Nimfea Természetvédelmi Egyesület még tavaly, az időközben lezárult SEE Be-Natur program keretében - több fészektartó kihelyezésén túl - az otthonául szolgáló túrkevei Városkerti Véderdőben is kihelyezett egy mesterséges gólyafészket.
Kora tavasszal a gólyafészek még megnagyobbításra került, Sallai György közreműködésével.

  A gólyafészek levételét és a visszarakását a helyi Tűzoltóság segítségével oldottuk meg. Ezúton is köszönjük nekik a segítséget.
A napokban dől el, hogy az ivarértettségük elérése előtt bolyongó fiatal gólyákból idén érkezik-e hozzánk egy pár, vagy egy újabb évet várakozhatunk.

  Az egyesület a gólyamentő tevékenységét idén is folytatja, kérjük, azonnal jelezzék, ha sérült gólyát látnak. Tavaly sajnos nem volt szerencsés éve túrkevei gólyáknak, 3 idősebb és a 4 fiatalabb példány sérüléséről kaptunk hírt, sajnos ezek közül, csak kettőn lehetett segíteni, amikor hírt kaptunk róluk. Továbbá minden gólyafészek védett, ezért azok sérülését is kérjük jelenteni.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -