Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Madármegfigyelés, természetvédelem, turizmus

Ezen a hétvégén több jeles nap is kapcsolódik a madár- és természetvédelemhez. Május 10. a madarak és fák napja 1902 óta, amikor Chernel István kezdeményezésére először hazánkban ünnepelték meg ezt a napot.

  Idén ez a hétvége egybeesik a vonuló madarak világnapjával, mivel 2006 óta május második hétvégéje a vonuló madarakról szól. Világszerte különféle rendezvényekkel, túrákkal, fesztiválokkal, madármegfigyelésekkel hívjuk fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos megvédeni a világ vonuló madarait és élőhelyeiket. Idén a világnap központi témája a “vonuló madarak és a turizmus”, amivel a szervezők arra szeretnének rávilágítani, hogy a természetvédelem, a helyi közösségek fejlődése és a madarászturizmus ügye több ponton is összekapcsolódik.
   A vonuló madarak a vonulási út mentén nagyon sokféle élőhelyet érintenek és sok országot kötnek össze, mint ahogy a turisták is sok országból kerekednek fel, hogy más tájakra utazva megcsodálják a természeti szépségeket, az élővilágot, köztük a madarakat. A természeti értékek mindenhol alapvető szerepet játszanak az idegenforgalmi tevékenységekben, a látványos természeti képződmények, különleges fajok rengeteg turista számára kínálnak izgalmas célpontot, a helyi közösség számára pedig ugyanezek a természeti értékek sokszor magát a megélhetést, a mindennapi létfenntartást jelentik. Megőrzésük, hosszú távú fenntartásuk tehát közös érdek. Megfelelően szabályozott keretek között a madármegfigyelés vagy madárfotózás például lehet olyan turisztikai ágazat, amely minden résztvevő számára előnyös, hiszen a turista jól érzi magát, kikapcsolódik, élményekkel és új tudással gazdagodik, a helyi közösség bevételre tesz szert, amelynek egy részét az élővilág, a turisztikai értéket jelentő természeti környezet megőrzésére fordítja. A fentartható turizmus megvalósítása valódi sokszereplős folyamat, hiszen már a tervezés fázisától kezdve nagyon sok olyan lépés van, amelyek elősegíthetik a környezeti terhelés minimalizálását, és persze maga a turista is tehet azért, hogy viselkedésével minél kisebb mértékben zavarja a megfigyelt élővilágot.

A madármegfigyelés és madárfotózás legfontosabb alapelvei:

  1. Előzetesen ismerjük meg a megfigyelni kívánt állatok, madarak szokásait, életterüket. Így el tudjuk kerülni, hogy megzavarjuk őket például táplálkozás közben, nászidőszakban vagy az utódnevelés során. .
  2. Alkalmazkodjunk az állatok viselkedéséhez, a megfigyelt állathoz alkalmas eszközöket válasszunk. Ha az állat zavart, biztosítsunk neki nagyobb teret, távolodjunk el, és kerüljük el a megzavarásukat. Menjünk messzebb, és inkább használjunk nagyobb lencsét a fényképezéshez, hogy az állat ne érezze fenyegetőnek a közelségünket. El kell fogadni azt is, hogy esetleg le kell mondani egy jó fotóról vagy az állat közeli megfigyeléséről, ha érezhető, hogy a jelenlétünk már zavaró az állat számára.
  3. Óvjuk meg az élőhelyet. Igyekezzünk a lehető legrövidebb és legbiztonságosabb módon megközelíteni a kiválasztott helyszínt, csökkentve ezzel a környezetre gyakorolt hatást, illetve elkerülve az állatok felesleges felzaklatását. Maradjunk a kijelölt úton, ne tapossuk le a növényeket, igyekezzünk csendben maradni és vigyük magunkkal a szemetet.
  4. Készüljünk fel a váratlan eseményekre is. Az állatok viselkedése néha kiszámíthatatlan, nem tudhatjuk, hogy mikor érzi úgy az állat, hogy támadással kell válaszolnia a jelenltéünkre. Ezért legyünk elővigyázatosak, és tegyük meg az óvintézkedéseket, hogy egy váratlan esemény se okozzon kárt se bennünk, se a környezetben, se az ott élő állatokban.

A fenti néhány szabály betartásával hozzájárulunk a természeti értékek megőrzéséhez, a madarak nyugalmának biztosításához – és a saját testi épségünket is óvjuk, ezért érdemes ezeket észben tartani madármegfigyelés, természetfotózás vagy bármilyen kirándulás során is.
A túrkevei Fekete István Oktatóközpont körüli erdőben magasles és fotós leskunyhó is várja azokat, akik szeretnék kipróbálni a madármegfigyelést vagy -fotózást.

 

   

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -