Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Hazai halfajok védelme

  Hazánk halfaunája speciális életkörülményei miatt az átlagemberek számára rejtve alakul és fejlődik. Gyakran a nem elegendő vizsgálatok miatt csak későn vehetőek észre a kedvezőtlen ökológiai változások, amelyek az őshonos és az adventív halfajok populációarányainak megváltozásával jelentkeznek.

A Herman Ottó Természetvédő Kör kommunikációs és természetvédelmi marketing tevékenységgel szeretne alapot adni a hazai halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi kezdeményezéseknek.
A természetes halfaunánk az évszázadok során jelentős változáson ment keresztül. A korábban gyakori halfajok megritkultak, míg mások terjeszkedés vagy betelepítés eredményeképpen elszaporodtak.

A honos halaink védelme érdekében történő természetvédelmi beavatkozások nem csak a kései visszacsatolások miatt problémásak, hanem azért is, mert a fajok állományvédelme a legtöbb esetben csak olyan koncepcionális vízgazdálkodási átalakításokkal lenne megvalósítható, amelyeknek nincs realitása. Éppen ezért, ha a védett és az európai közösségi jelentőségű (Natura 2000-es) halfajok állományának védelme érdekében kíván tenni a természetvédő, akkor a legjobb esélye az alábbi területek nyílik: - a szakmai ismeretterjesztés és nyomásgyakorlás a fenntarthatóbb vízgazdálkodás megvalósításáért, - illetve a kommunikációs munka a halfajok ökológiai szerepéről, jelentőségéről, minél több közvetlenül érintett személy (halász, horgász, helyi döntéshozók) aktívan részt vehessen a halfajok védelmében.

Az őshonos halfajok és populációik védelmére szükség van, mert a biodiverzitást fenn kell tartani, és mert ritka természeti értékeket képviselnek, ráadásul a fajok egy része szűk elterjedéssel rendelkezik vagy endemikus. Magyarországon jelenleg 3 ingola faj és 33 halfaj védett. A törvényi védelem azonban nem elegendő a halfajok egyedeit védeni, hanem biztosítani kell populációik fennmaradását, élő- és szaporodási helyeiket és vándorlási útvonalukat a szaporodási- (ívó-) és a telelőhely (vermelőhely) felkeresése érdekében. Ezért folyamatosan vizsgálnunk kell a halfajok elterjedését, ökológiai igényét, populációik változásait, és ehhez praktikusan célszerű minél szélesebb körben bevonni a társadalmat. Ez pályázati programunk alapja.

Megállapítható, hogy a nem őshonos halfajok betelepítése nem volt kellően átgondolt, mivel számos hazai vízterületnek nagymértékben megváltoztatta a halfaunáját. Gátolni kell a további betelepítéseket, a horgászati kezelők esetében jelentős ismeretterjesztésre és szemléletformálásra van szükség. Ennek érdekében készítettünk egy 4 részes fajismereti plakátsorozatot és annak kibővített változatát egy fajismereti füzet formájában a védett és a fokozottan védett és az egyéb védendő hajfajainkról. Programunk során igyekszünk különböző rendezvényeken, konferenciákon és kiállításokon is megjelenni, illetve előadásokat tartunk a program céljainak elérése érdekében.

Ismerkedjen meg Ön is programunk kiadványaival www.hotek.hu honlapon vagy kérjen az elkészült példányokból az 56/361-505-ös telefon számon.

A program megvalósulását a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi Zöld Forrás pályázata támogatta.
Pályázati azonosító: PTKF/1384/2013.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -