Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző program versenyeinek eredménye

 A Szent György-napi Állatkihajtó Ünnep hagyományőrző programjához kapcsolódva több versenyfelhívást is közzétettünk, melyekre igen szép számú nevezés érkezett.
A „Nagyanyáink így sütötték” – nagykunsági népi süteménysütő verseny meghirdetésének célja a hagyományos ízek felelevenítése és megismertetése, a nagymamák féltve őrzött receptjeinek megmentése volt. Nagy örömünkre olyan mára már csaknem elfeledett süteményekkel találkozhatott a közönség, mint a görhemálé, a zsoltár vagy a kevi sodrott perec.
A zsűri a beérkezett 17 sütemény közül választotta ki a díjazottakat, emellett a látogatók szavazata alapján két közönségdíj is gazdára talált.

A Kevi pásztorpróbán 7 versenyző mutatta be ostorforgató tudását. Jó volt látni az egészen fiatal versenyzők teljesítményét, s hogy számukra sem okoz gondot a karikással való bánás! A versenyt lezáró szép pillanat volt, amikor a résztvevők egyszerre szólaltatták meg ostoraikat, s hangos csergetéssel adták hírül, hogy Túrkevén még nem veszett ki teljesen a hajdani pásztortudomány.

A Parasztolimpiára négy főből álló csapatok jelentkezését vártunk. A vetélkedés során négy csapat mérte össze tudását többek között bálahordás, létrafutás, kosártartás, talicskatolás versenyszámokban, emellett több-kevesebb sikerrel megoldották a néprajzi kérdésekből álló paraszttotót is.

 

Eredmények

Nagykunsági népi süteménysütő verseny – „sós” kategória:
1. helyezett: Perec (készítette: Nyakó Ildikó)
2. helyezett: Káposztás pogácsa (Kiss Imréné)
3. helyezett: Tepertős pogácsa (Kaszanyi Ildikó)
Közönségdíj: Sörkifli (Molnár Gézáné)

Nagykunsági népi süteménysütő verseny – „édes” kategória:
1. helyezett: Túrós lepény (Ducza Mihályné)
2. helyezett: Nagy lekváros kifli (Szilágyi Sándorné)
3. helyezett: Vízenkullogó (Kun Eszter)
Közönségdíj: Ferdinánd (Darvasi Róbert)

Kevi pásztorpróba – karikásostor-csergető verseny
1. helyezett: Pabar György
2. helyezett: Nagy Milán
3. helyezett: Csízi Patrik
A „Túrkeve legtechnikásabb ostorforgatója” címet – és ezzel együtt a Pozsa Sándor által felajánlott karikást - a zsűri döntése alapján Pabar György nyerte el.

Parasztolimpia – tréfás népi vetélkedő
1. helyezett csapat: Lénárt István, Dobis Attila, Hollósi Róbert, Pályi Csaba
2. helyezett csapat: Kiss Dominik, Kiss Anasztázia, Gyarmati Soma, Nagy Sándor
3. helyezett csapat: Hangyási Dávid, Magyar Dóra Jázmin, Majzik Máté, Krokovecz Balázs
4. helyezett csapat: Kiss Judit, Farkas Viktória Julianna, Korpás Lili Virág, Kun András

A résztvevőknek és a díjazottaknak szívből gratulálunk, valamint ezúton köszönjük meg a versenydíj-felajánlásokat Sudár Anette-nek, Tóth Lászlónak, Nagy Józsefnek, Pozsa Sándornak és a tiszatenyői Őseink Útján Egyesület kézműveseinek, Szász Henriettának, Boda Ferencnének, Tóth Sándornénak és Bögös Katalinnak!

 

Végezetül álljon itt az egyik közönségdíjas süteménynek, a jellegzetes nagykunsági „Ferdinánd”-nak a készítő által közölt receptje:

Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 dl + 8 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, csipet só, fél citrom reszelt héja, 1 margarin, 4 kanál kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:
Gyenge kelt tésztát készítek. Az élesztőt nem futtatom, csak morzsolom, de a 8 dl tejet langyosan adom a liszthez, tojáshoz és a reszelt citromhoz, sóhoz. Zsiradékot nem adok hozzá. Kelesztem, kevés liszttel megszórva, betakarva. A tésztát megnyomom az ujjammal, ha visszarugózik, akkor kész.
Kinyújtom és megtöltöm a cukros margarinnal. A margarint gőz fölött megolvasztom. Megkenem a tésztát vele, majd cukrot szórok rá, benne a vaníliás cukorral. A tésztát feltekerem, zsírozott, lisztezett tepsibe rakom. Formázom, de már nem kelesztem tovább. Ne tegyük túl szorosra! Előmelegített tepsiben sütöm. Sütés közben (kb. fél sütésnél) a cukros tejjel meglocsolom. A szirup: 6 kanál cukor, annyi tej, hogy ellepje.

Nagyanyám sütötte a hetvenes évek közepéig, amikor még sparheltje volt. Ő „császár kalácsának” hívta, és lehet, hogy vajat használt. Cikóriakávé ízesítésű tejjel fogyasztottam, fenséges volt!

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -