Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Pásztó-puszta LIFE konferencia

  A túrkevei Fekete István Oktatóközpont 2014. június 3-4-én látta vendégül a hazai állami és civil természetvédelem képviselőit. A rendezvény apropója a házigazda, Nimfea Természetvédelmi Egyesület jelenleg is zajló kiemelt projektje, a „Pásztó-puszta pannon szikes gyep helyreállítása és megőrzése fenntartható gazdálkodási módszerekkel” elnevezésű és LIFE10NAT/HU/000018 azonosítójú LIFE+ program konferenciája volt. A szeminárium témája az aktuálisan az egész országot és a Pásztólife-ot is egyformán érintő Natura 2000 területek fenntartási tervezése, annak módszertana és a terveket kísérő társadalmi egyeztetés tapasztalatai volt.

  A konferencia első napján a most is futó projektek tapasztalatait – nagyjából kétszázötven Natura 2000 területet érintő fenntartási terv készül – osztották meg egymással a résztvevők. Egyrészt az előadók, Tóth Ádám az Örségi Nemzeti Park Igazgatóság és Dr. Szigetvári Csaba az Emisszió Egyesület munkatársa illetve Kálóczkai Ágnes (AKUT Egyesület, a SZIE és az ESSRG közös képviseletében) színvonalas prezentációi alapján valamint az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során.

  Az előadások sorába tartozott még egyesületünk Pásztó-pusztai LIFE-projektje eddigi eredményeinek bemutatása, amely terület ugyancsak a Natura 2000 hálózat tagja és a LIFE keretében fenntartási terv is készül a területre. Az előadásokat a Herman Ottó Természetvédő Kör „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” Svájci alapból támogatott projektjének bemutatása zárta, amelyben ugyan nem készül fenntartási terv, de a programot kísérő egyeztetések és az azokon felmerülő gondok sok esetben nagyon hasonlóak a Natura 2000-es kommunikációhoz.

  A konferencia második napja terepi programmal kezdődött. A résztvevők a helyszínen tekinthették meg a Pásztólife eddigi eredményeit, a büszkeségeinket és a nehézséget jelentő pontokat egyaránt. Ezt követően, a délután folyamán a konferencia zárásaként a fenntartási tervek készítéséről szóló útmutatóval, valamint a kezelési javaslatok felülvizsgálatának menetével kapcsolatos előadást hallgathattak meg az érdeklődők dr. Varga Ildikó a Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya osztályvezetőjének előadásában.

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -