Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Natura 2000 falufórum Nagyrábé és Báránd községben

  Május 29-én, Bárándon és Nagyrábén falufórum keretein belül személyes konzultáción vehettek részt az érintettek a Dél-Ásványi gyepek Natura 2000 terület fenntartási tervről. A projektgazda a BioAqua Pro Kft, a kommunikációt és a fórum megtartását a Trollius Bt. és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület koordinálta.

   A Natura 2000 fenntartási tervek elkészítésénél cél, hogy a bánya/gyep/víz/vad/erdő gazdálkodókkal és az illetékes hatóságokkal történő részletes egyeztetés eredményeként az érintettek számára is betartható egyezményes dokumentum szülessen. Ugyanakkor Magyarországnak szavatolnia kell, hogy a fenntartási tervekben foglalt előírások nemcsak, hogy teljesíthetőek, hanem a Natura 2000 területek állapotát természetességi szempontból megőrzik, vagy tovább növelik.

   Az egyeztetés részeként megrendezett fórumon felmerültek a Natura 2000 szabályozással kapcsolatos gazdálkodói nehézségek, betarthatatlannak vagy aránytalannak tűnő korlátozások. Említésre kerültek a szívesen vállalt, vállalható, betartható előírások, és a közösségi jelentőségű fajokra és élőhelytípusokra vonatkozó szigorú korlátozások köre. Végül bárki tehetett javaslatot, vagy előhozakodhatott bármilyen felvetéssel. A fórumok megtartása után terepbejárásra is volt lehetőség.

   A bárándi fórumon 10 fő volt jelen. A megjelentek között voltak a vízügyi igazgatóság munkatársai, családi gazdálkodók, mezőgazdasági ágazatvezető és falugazdász is. A terepbejáráson 4 fő vett részt.
Nagyrábé településen 9 fő jelent meg, gazdálkodók, vadásztársasági munkatárs, és az önkormányzat képviseletében is jöttek érdeklődők. Nagyrábén a terepbejárásra nem volt jelentkező.
  A felszólalók egyetértettek abban, hogy a hatóságok realitását és az állattartók kiemelt támogatását kérik, mivel nagyobb rizikófaktornak tekintik az állattartást, és területhasználati szempontból is kevés a legelőkön lévő állatmennyiség. Javasolják víztározók építését a tavaszi belvíz és nyár végi aszály időszakok enyhítésére. Végszóként, pedig szorgalmazzák a hivatali szervek, zöld hatóságok, civil szervezetek szorosabb kooperálását, a gördülékenyebb munka érdekében.

 


 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -