Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sajtóközlemény

Túl sok cucc? Adományozz tárgyakat!
Elindult a Humusz tárgyiadomány-koordinátori hálózata

A tárgyi adományozás erősen korlátozott a hazai társadalomban. A válság óta fokozódó szegénység ugyanakkor kényszerű feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára is, hogy minél több formában próbáljanak hozzájárulni a leszakadó rétegek megsegítéséhez. A Humusz Szövetség ebben a szellemben indította el tagszervezeteivel az országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatot és a www.tulsokcucc.hu oldalon tárgyiadomány-portálját. 2014. Július 14-18. között az ország kilenc pontján várják a szervezők az érdeklődőket.

A tárgyi adományozás különös jelentősége, hogy egyszerre képes a szociálisan rászoruló rétegek megsegítésére, és újrahasználati módszerként a hulladék megelőzéséhez is hozzájárul, vagyis környezetvédelmi szempontból is kívánatos. Ehhez képest a tárgyi adományozás az egyik legkevésbé elterjedt formája az jótékonyságnak. A lakosság mindössze 15%*-a él az adományozás e formájával, a pénzadomány a vállalatoknál is megőrzi a következő években a közel 75%-osnak prognosztizált vezető szerepét a természetbeni juttatásokkal szemben**. Mindeközben a napokban világot látott az Eurostat hulladékgazdálkodással és erőforrás-hatékonysággal kapcsolatos lakossági attitűdöt vizsgáló kutatása, amely szerint a magyar válaszadók 56% állítja, hogy él a tárgyi adományozással, mint újrahasználati formával annak érdekében, hogy takarékosabban bánjon a természeti erőforrásokkal. A kutatást semmi esetre sem megkérdőjelezve hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ugyanitt arra a kérdésre, hogy ki gyűjt szelektíven különféle hulladékfajtákat, a lakosság 50-70% válaszolt igennel, a valóságban azonban a lakosságtól újrahasznosításra begyűjtött hulladék aránya mindössze kb. 5%-a a kibocsátott települési hulladéknak. Vélhetően ezek olyan kérdések, amelyekre tudjuk a „helyes” választ, azonban a valóságban nem mindig teszünk is így, mindenesetre a megfelelő attitűd már létezik.

Tapasztalható, hogy a tárgyi adományozás sematizálódott. Az elmúlt években kialakultak olyan visszatérő adományozási akciók, illetve olyan begyűjtő hálózatok, amelyek egy-egy termékkörre, alkalomra specializálódtak – többnyire ruhák, számítástechnikai felszerelések, bútorok, tartós élelmiszerek, esetleg tisztítószerek kerülnek szóba ilyenkor. A tárgyi adományozás szinte kizárólag a karácsonyi időszakhoz kötődik, év közben töredéke a programok száma.

A Humusz Szövetség most elindított „Túl sok cucc?” országos tárgyiadomány-koordinátori hálózata egész évben a felajánlók és az adományfogadók rendelkezésére áll, illetve a nagy volumenben gyűjtött tipikus termékkörökön túl középpontba állítja az egyedi igényeket. A Szövetség célja továbbá, hogy fejlessze a tárgyi adományozói kultúrát, amelyhez alább olvashatók javaslataik.

A program keretében indul el a www.tulsokcucc.hu tárgyi-adományportál, ahol az adományozók feltölthetik egyedi felajánlásaikat, az adományfogadók pedig egyedi igényeiket. E mellett a Humusz Szövetség 9 helyszínen, tagszervezetei – E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Nyíregyháza), Pécsi Zöld Kör (Pécs), SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület (Budapest), Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Túrkeve), Reflex Környezetvédő Egyesület (Győr), Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Szeged), Szebb Környezetünkért Egyesület (Pilisvörösvár), Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány (Budapest), Nadapi Karitatív Csoport Egyesület (Nadap) – segítségével elindítja országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatát. A szervezetek vállalása, hogy felmérik a helyi szociális szervezetek egyedi tárgyi igényeit. A hálózat indulására és a téma fontosságára 2014. július 14-19. között 9 helyszínen az újrahasználatot népszerűsítő eseményekkel hívják fel a figyelmet. Túrkeve településen, a Fekete István Oktatóközpontban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület várja 2014. július 18-án, az Add Tovább! elnevezésű rendezvényére az újrahasználati formák, különösen a tárgyi adományozás iránt érdeklődő látogatókat. Lesznek programok kicsiknek és nagyoknak: játszóház, előadás az adományozásról és gyakorlati példák bemutatása az adományozás világából (közben folyamatosan csere-bere börze, erdei tornapálya, játszótér).

Az év végéig várhatóan további 5 koordinátorral bővül a hálózat.

Bővebben a programokról: http://www.humusz.hu/tulsokcucc
Felajánlások és adományfogadók igényei: http://www.tulsokcucc.hu



A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.

 

*Adományozás, CEORG-TÁRKI Omnibusz 2009
** Magyar Adományozói Fórum: A hazai vállalatok társadalmi befektetésének trendjei 2009-2015

A Humusz Szövetségről:
A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat szolgáló újrahasználati központokat.

A Humusz Szövetség 19 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Lassan két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is: 7 éve tart akkreditált pedagógusképzést szakemberek számára. Jelenleg az Ökoiskolák és Zöld Óvodák regionális forrásközpontjaként lát el koordinációs feladatokat az ország egész területén.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla hulladék stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.
További információ:
Rátz Judit alelnök
Humusz Szövetség
1111. Bp., Saru u. 11.
www.humusz.hu            humusz@humusz.hu
tel.: (1)386-2648              fax: (1)279-1844

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. *Attitudes of European citizens towards the environment, Eurobarometer 2011.

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -