Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Natura 2000

   Az állami és a civil természetvédelemnek egyaránt kemény munkát és kellemes időtöltést jelentő Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítése a finiséhez közelít. Az ország Natura 2000-es területeinek egyharmadán, összesen 243 területen készül EMVA forrásból a tervezés.

 A tervezés nem elhanyagolhatóan fontos eleme a társadalmi egyeztetés, ahol a terület használóival, kezelőivel, a hatóságokkal és természetesen a lakossággal ismertetik meg az őket érintő Natura 2000 terület értékeit, veszélyeit és a javaslatokat. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Trollius Europeaus Természetvédelmi Szolgáltató Bt-vel együtt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság partnereként vesz részt a tervezésben.

 Összesen 38 terület tervezésében működünk közre. A nyárvégi határidőket tekintve még kemény munka vár ránk, de energiáinkat már az érintettekre összpontosítsuk, hogy minél inkább pontosabb tájékoztatást adjunk a Natura 2000 valójáról és a javaslatainkról. A Natura 2000 területek abban különböznek az átlagos védett területeinktől, hogy ezeken már nagyon régóta gazdálkodás folyik, és éppen ezért alakulhattak ott ki azok az értékek, amelyeket a tervezés során megtaláltunk. A cél mindenképpen az, hogy a területek kezelőit megerősítsük abban, hogy a Natura 2000 ténye nem valami ördögtől való dolog, sőt lehetőség - némi természetvédelmi szemlélettel a támogatásoknak köszönhetően - eddigi tevékenységük folytatására, anyagi kiesés nélkül. Sajnos vannak valószerűtlen helyzetek ezeknek a megoldásával vagy legalábbis javaslatainkkal szeretnénk segíteni az érintetteket.

Az elmúlt héten az egyezetés folyamán 5 terület 8 településén voltak fórumaink, ahol a teljes érdektelenségtől az általános panaszkodáson át a hasznos és építő kérdésekig és véleményekig mindent tapasztaltunk. De azt teljes mértékben sikerként könyvelhetjük el, hogy a megjelentek mindegyike partner volt, és remélhetőleg nem távozott senki elégedetlenül.

A programról bővebb információt a www.natura2000.nimfea.hu oldalon vagy a geza@nimfea.hu e-mail címen kaphatnak.

 


 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -