Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Városkerti Véderdő legújabb lakója

  Az erdőt minden késő tavasszal és kora nyáron új, a fészekből éppen kirepült madarak veszik birtokba, akik még egy ideig nem tudnak magukról gondoskodni, és a szüleikre vannak utalva. Az elmúlt napokban pont egy ilyen táplálékkérő hangra lettünk figyelmesek, és rövid kutatás után meg is pillantottuk az egyik tölgyfánk fenti ágán ülő hangforrást, aki nem más volt, mint egy fiatal sárgarigó.

  A sárgarigó (Oriolus oriolus) szinte árnyként mozog a fák lombkoronájában, alig-alig észrevehető, ugyan folyamatosan mozgásban van, de csak néha-néha pillanthatjuk meg, mikor nagy sebességgel elröppen a fák között. Az aranymálinkónak is nevezett madár többfelé is látható a városunkban például a Refi felső tagozata udvarának fáinál, a Sistak kiserdejében illetve az Epres-kertnél valamint nálunk a Hotek-erdőben.
  A sárgarigó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Költöző madarunk, nagyon keveset töltenek nálunk májusban érkeznek, és koraősszel, de akár már augusztus végén távoznak is, Afrikát célozza meg minden évben.
A sárgarigó rovarokat, hernyókat fogyaszt, de gyümölcsöket sem veti meg. Fészkét a fák lombkoronájában rakja, elágazó ágakhoz erősítve.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -