Citromfű (Melissa officinalis) – Védjünk egészségünket és beporzó fajainkat
A citromfű évelő, magról könnyen szaporodó növény. Enyhén citromos íze miatt a friss levelekkel limonádét, gyümölcslevest, fagylaltot, szorbetet, lekvárokat, salátákat ízesíthetünk és díszíthetünk. A levelek leforrázásával készült tea nyugtató, görcsoldó és vírusölő hatású, jó álmatlanság, stressz, idegesség és izomgörcsök ellen, javítja az emésztést, erősíti és kiegyensúlyozza az idegrendszert, serkenti az epeműködést.
Külsőleg alkalmazva a citromfű illóolaja hatásos ajakherpesz ellen, és alkalmazható rovarcsípésekre, kisebb bőrsérülésekre is. Tea készítése: 1 púpozott evőkanál szárított vagy friss citromfű levelet leöntünk 1/4 l forrásban lévő vízzel, és 10 percig állni hagyjuk. Ihatjuk önmagában, de mézzel ízesítve is. Kellemes aromája miatt teakeverékekhez ízjavítóként is adható. Virágát a méhek és más porzó rovarok is szívesen látogatják, kedvelt mézelő növény. Illata távol tartja a szúnyogokat.
A program megvalósulását a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi Zöld Forrás pályázata támogatta.
Pályázati azonosító: PTKF/1343/2013.