Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Szabad az út a Monsantonak? - A Bizottság kizárta az európai polgárokat a TTIP és a CETA tárgyalásaiból

Az Európai Bizottság elutasította az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos StopTTIP európai polgári kezdeményezést.
Vagyis a Bizottság nem szeretné, hogy a tagállamok polgárai vélemény nyílvánítsanak a rendkívül veszélyes kereskedelmi paktumról. Részletek - greenprofit.hu

  Az Európai Bizottság elutasította azt a STOP-TTIP európai polgári kezdeményezést (ECI), amely alapján az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti partnerségi egyezmény (TTIP) és a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) menetébe beleszólhatnának az EU polgárai is.

  Az EU és az USA között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja hazánk génmódosítás-mentességét is, ránk szabadíthatják az egészségkárosító vegyszereket, a hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.

  A STOP-TTIP hálózat által által kiadott közleményben Michael Efler kijelentette – „A tényleges csata csak most kezdődik”.
Az európai polgári kezdeményezést eddig 21 EU tagállam 230 szervezete támogatta.
A Bizottság döntése egyértelműen a lobbisták eredménye. Az európai polgári kezdeményezés elutasítását azzal indokolták, hogy a tárgyalási megbízások nem jogi aktusok, hanem belső előkészítő jogi aktusok és ezt nem lehet megvitatni az európai polgári kezdeményes keresztül, vagyis a titkos tárgyalások tovább folytatódnak, akár az érintett kormányok kizárásával is egyes szakaszokban.

  A Bizottság ezzel a döntéssel kizárta az EU lakosságát a nemzetközi tárgyalásokból, semmilyen fejlesztési, tárgyalási szakasz nem nyilvános. Efler szerint ez ijesztő és egyben botrányos is. Mi több, a Bizottság szerint az európai polgári kezdeményezés hátráltatná a CETA és a TTIP tárgyalásokat.

  A STOP-TTIP hálózat jogi lépéseket fontolgat és kezdeményezni fogja, hogy az Bizottság határozatát az Európai Bíróság vizsgálja felül.Efler szerint ez a döntés is az euroszkeptikusok malmára hajtja a vizet. Mindezek alapján a szövetség arra kéri az új Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy ezt az antidemokratikus döntést vonják vissza és tartsa be az ígéretét továbbá biztosítsa a demokráciát és az átláthatóságot.
„Ha a brüsszeli bürokrácia azt hiszi, hogy meg lehet állítani az emberek tiltakozását a TTIP és a CETA ellen, akkor téved!”

 A készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény része lenne egy egyfajta "magánbíróság" (befektető-állam vitarendezési mechanizmus - angol rövidítéssel: ISDS), amely lehetővé tenné, hogy egyes cégek, mint példádul a Monsanto hazánk ellen is pert indíthatnának, mert Magyarország tiltja a génmódosított kukorica termesztését, vagy esetleg Románia ellen, ha az nem engedélyezi a Verespatakra tervezett ciannidos technológiájú aranybányát. Mindeközben az Európai Bizottság és a kanadai kormány arra készül, hogy szeptember 25-én aláírja az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezményt Ottawában.

 

 

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -