Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Európában is veszélybe kerülhetnek a keselyűk

 A diclofenac hatóanyagú készítményeket háziállatok gyulladásos betegségei ellen alkalmazzák. Ezek a készítmények azonban végzetes veszélyt jelentenek a különleges életmódú keselyűk számára. A dögökkel táplálkozó madarak az elhullott háziállatokat (pl. szarvasmarhát) is elfogyasztják. A diclofenaccal kezelt állatból ezáltal a keselyűk szervezetébe is bekerül a szer és egy-két nap leforgása alatt a madár elpusztulását okozza. Ily módon az Indiában és Pakisztánban élő keselyűk szinte teljesen eltűntek, a populáció 99 százalékával végzett ez a nagyon kis mennyiségben is végzetes hatóanyag. Ezekben az országokban szerencsére már betiltották a szer állatorvosi felhasználását, azonban az általa okozott pusztítás felbecsülhetetlen.

 A gyilkos szer története sajnos itt még nem ér véget. Az elmúlt hónapokban több európai országban is kereskedelmi forgalomba került, hatalmas riadalmat keltve ezzel a természetvédők köreiben. A helyzetet az is tetézi, hogy a készítmény Spanyolországban is hozzáférhető, pedig az európai keselyűállomány döntő hányadának ez az ország ad otthont.
Számos szervezet dolgozik azon, hogy tudományos eredményekkel érvelő tanulmányok és petíciók indítása által gyakoroljon nyomást a döntéshozókra annak érdekében, hogy a szert mihamarabb vonják ki az európai piacokról.

 Az Európai Unió Madárvédelmi Direktívája alapján mind a négy európai keselyűfaj természetvédelmi oltalomban részesül, mely alapján a tagországok kötelesek gondoskodni arról, hogy a diclofenac ne tehessen kárt ezekben a madarakban.
A keselyűk az állati tetemek felkeresésével és elfogyasztásával felbecsülhetetlen segítséggel szolgálnak a fertőzések kialakulásának megelőzésében, így nemcsak az állatvilágot óvják meg a betegségektől, hanem bennünket, embereket is.

 A keselyűk megmentéséért folyó kampányban bárki részt vehet. A diclofenac kereskedelmi forgalomból való kivonásáért az interneten is indult egy petíció. Az alábbi linken elérhető felületen lehet tájékozódni a kampányról és a leadott szavazattal hozzájárulni a petíció sikeréhez. A kitöltés csupán egyetlen percet vesz igénybe.
https://www.change.org/p/janez-poto%C4%8Dnik-european-union-diclofenac-the-vulture-killing-drug-is-now-available-on-eu-market-ban-it-now

A Herman Ottó Természetvédő Kör és Nimfea Természetvédelmi Egyesület a keselyűk nevében is köszöni segítségüket!

 

Mondj NEMet a trójai egyezményre!

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -