Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Madármegfigyelő kerékpártúra Túrkeve határában

 2014. augusztus 15-én kerékpáros madármegfigyelő kirándulásra invitáltuk a természetbarát érdeklődet. A túra a Fekete István Oktatóközpontból indult és a Vásári-Bala elnevezésű határrészt vette célba. Az összességében 15 km hosszúságú túraútvonal számos látnivalót kínált számunkra.

  Túrkeve belterületén meglátogattuk a Lordok-háza északi oldalát ékesítő molnárfecske-fészektelepet, ahol a résztvevők gyakorlatban is láthatták, hogy mennyire egyszerűen és milyen olcsón lehet megoldani az ott lakóknak a fészkelő fecskék által okozott bosszúságot. Minden fecskés háznál általános problémát jelent a járdák, teraszok tisztán tartása. Sajnos ezt a „problémát” nagyon sokat úgy oldják meg, hogy a fecskefészkeket egészen egyszerűen leverik a ház faláról, mit sem törődve azzal, hogy abban esetleg már kisfiókák is laknak. Szerencsére létezik ennél sokkal kíméletesebb módszer is, amely arany középutat jelent az emberek és a tollas bérlők számára egyaránt. A fészkek alá mindössze egy fémből vagy fából készült „fecskepelenkát” kell erősíteni, amely felfogja a madarak ürülékét. A Lordok-házán több helyen is találhatók ilyen pelenkák. Hála ezeknek az olcsó, egyszerű eszközöknek, rengeteg molnárfecske nevelheti békében a fiókáit Túrkeve szívében, a város leglátványosabb fészektelepén.

  Tovább indulva elhaladtunk a Malomzugi-halastavak mellett, ahol sajnos nem kínálkozott madártani látványosság, viszont szó esett ezeknek a mesterséges létesítményeknek az ökológiai rendszerekben betöltött szerepéről. A halastavak vizes élőhelyként szolgálnak megannyi élőlény, köztük a madarak számára is. A víztér táplálkozó- és pihenőhelyként, a partok szegélyében és a csatornákban található nád- és gyékénytársulások pedig fészkelőhelyként szolgálnak a madaraknak. A lehalászást megelőző csapolások táplálékdús iszapfelszínt nyitnak meg a rovarokat, férgeket fogyasztó vízimadaraknak, melyekből hatalmas tömegek gyűlhetnek össze ilyenkor. A legtöbb madarat a vonulási időszak alatt lehet megfigyelni a halastavakon, természetvédelmi szerepük emiatt is pótolhatatlan.

  A Balai-hídon megpihenve megcsodáltuk a Hortobágy-Berettyót, közben elmerengtünk, micsoda vízivilág lehetett ezen a vidéken mielőtt még megzabolázták volna a Tiszát és mellékfolyóit. Utunkat folytatva már elhagytuk a zavart, forgalmas helyeket és végre megpillanthattuk a magyar puszta és a környező élőhelyek madarait is. Az út melletti bokrokról, vezetékekről tövisszúró gébics vadászott. Ez a különleges életmódú madár többféle tollruhát viselhet attól függően, hogy milyen nemű, illetve milyen korú. Először a hasonló színezetű tojókat is fiatalokat vehettük szemügyre, később találkoztunk egy színpompás, fekete álarcot viselő öreg hímmel is. A Hortobágy-Berettyó felett igazi madárritkaság is tiszteletét tette: egy fekete gólya repült el felettünk, hogy néhány egerészölyvhöz csatlakozva emelkedjen magasabbra egy közeli termikben. A termik tulajdonképpen felfelé emelkedő, körkörösen áramló meleg levegő, melynek segítségével a nagy testű madarak komolyabb fáradozás nélkül is feljebb emelkedhetnek. A másik gyakori ragadozó madarunkhoz, a barna rétihéjához is több ízben volt szerencsénk.

  A távolabbi gyepek felé haladva lehetőségünk nyílt a délebbről betelepült balkáni gerle és a jelentősen megritkult, őshonos vadgerle összehasonlítására is. A Vásári-Balán keresztülhúzódó, részben még szigeteletlen elektromos vezetékek számos madár pusztulását okozzák. Erről az oszlopok alatt fekvő, áramütött vetési varjak és vörös vércsék tanúskodtak. Visszafelé indulva találkoztunk egy sárga billegető csapattal, a halastavak szomszédságában pedig fiatal fehér gólyák szedegették a sáskákat.

  Ismét bebizonyosodott, hogy Túrkeve határa rengeteg szépséget és látnivalót rejt, ezeket az értékeket pedig akár kerékpárról is könnyedén megcsodálhatjuk. A Fekete István Oktatóközpont ezután is szeretettel várja azokat a kedves Érdeklődőket, akik a testmozgást madármegfigyeléssel, természetjárással szeretnék egybekötni. Túráinkhoz kölcsönözhető kerékpárokat is biztosítunk.

Gyalogos kirándulás Túrkeve nevezetes épületeihez Madármegfigyelő kerékpártúra Túrkeve határában

 

 

Az esemény a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1261 számú,
„Komplex egészségfejlesztő programok a túrkevei Fekete István Oktatóközpontban” című pályázat keretében kerül lebonyolításra.

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -