Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A nagy hétvégi madarászás

   Október első hétvégéjén minden a madarakról szólt a Tiszakürti Arborétumban. Az Európai Madármegfigyelő Napok és az Állatok Világnapja alkalmával érdekes bemutatók,  izgalmas fejtörők és sok-sok apró, színes madár várta a látogatókat. Az időjárás nem mindig volt hozzánk kegyes, viszont az esőfellegek mögül előbújó Nap fénye nemcsak a jókedvünket csalogatta elő, hanem a bokrok, fák védelmébe húzódott énekesmadarakat is. A programokra több mint 100 gyermek látogatott el, de az idősebb korosztályból is sokan voltak kíváncsiak az Arborétum tollas lakóira.

   A tágas előadóteremben madárvédelmi előadásokat lehetett meghallgatni, a gyerekek pedig a madárismereti tudásukat is próbára tehették. A családok, baráti társaságok zöld társasjátékokkal játszhattak, amíg odakint zuhogott az eső. Egyesületünk önkéntese madárgyűrűző bemutatóval varázsolt el gyermeket és felnőttet egyaránt. Ellátogathattak az Arborétum több pontján felállított madárfogó hálókhoz, megfigyelhették a madárgyűrűzés folyamatát, végül pedig bárki megsimogathatta a hálóba került szárnyasokat, sőt aki akarta, összehasonlíthatta, hogy a madarak szíve mennyivel gyorsabban ver miénknél. Ehhez csupán óvatosan a fülünk közelébe kell őket emelni és meghallgatni szívük dobpergéshez hasonló ütemű dobogását. A látogatók nagyon kíváncsiak voltak, milyenek is a kézben tartott, aprócska énekesmadarak és minden arcra mosolyt csalt, hogy ilyen közelről ismerkedhettek meg ezekkel a különleges kis állatokkal.

   Gyakoribb énekesmadaraink közül szerencsénk volt a széncinegéhez (Parus major) és a vörösbegyhez (Erithacus rubecula), de a szajkót, más néven matyimadarat (Garrulus glandarius) is sikerült megfognunk, aminek azért örültünk, mert nem sokszor fordul elő, hogy a hálóba akadjon.

   Az őszi vonulók néhány ritkább faját is megfogtuk. A sárgafejű királykák (Regulus regulus) vonulásának egyik legintenzívebb időszakát csíptük el, 7 példányt sikerült meggyűrűzni. A másik királykánk, a tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus) egy példányának is gyűrű került volna a lábára, ha már nem eleve gyűrűzve fogtuk volna meg. Kiderült, hogy tavaly ősszel jelöltük ugyanitt. Nagyon örültünk ennek az adatnak, hiszen ritka madárról van szó, ráadásul rokonával, a sárgafejű királykával együtt Európa legkisebb testű énekesmadarai, testtömegük a 10 grammot sem éri el! Emiatt rendkívüli kihívást jelent számukra a téli táplálékszegény időszak túlélése.

   A fenyvescinege (Parus ater) is kiemelt résztvevője volt az eseménynek, nevéből adódóan ugyanis az alföldi területeken csak nagyon csekély számban fordul elő. Akrobatákból sem volt hiány a hétvége folyamán. A csuszka 4 és a rövidkarmú fakusz (Certhia brachydactyla) egy példánya képviselte a fák törzsén mesteri ügyességgel közlekedő madárfajokat. A csuszka tollruhája egyértelműen felismerhetővé teszi gazdáját, a fakuszok 2 fajának megkülönböztetése viszont már komoly feladat elé állítja a madarászokat. A hegyi (Certhia familiaris) és a rövidkarmú fakusz nagyon hasonló méretű és színezetű fajok, csupán nagyon aprólékos tollazati bélyegeken, millimétereken és finom színárnyalatokon múlik a pontos meghatározásuk.
A gyerekek nagy örömmel fogadták azt a 10 őszapót (Aegithalos caudatus) is, amelyek egyszerre, egy csapatban repültek bele az egyik fenyvescsoport előtt kifeszített hálósorba. Ezek fekete –fehér, az aprócska termetű, kedves megjelenésű kismadarak mindig szívesen látott résztvevői a gyűrűzőbemutatóknak.

   Nagyszerű hétvégénk volt, reméljük ezután is ilyen sokan fognak részt venni természetvédelmi programjainkon, akár Egyesületünknél a Fekete István Oktatóközpontban, akár a megkapó szépségű Tiszakürti Arborétumban.

A látogatókat ilyen látvány várja a Tiszakürti Arborétumban Amilyen kicsi, olyan népszerű volt a sárgafejű királyka Fiatalok és idősebbek egyaránt sok élménnyel gazdagodtak
Mindenki meghallgathatta, milyen gyors a csuszka szívverése Matyimadár, ismertebb nevén szajkó Őszapók
A tüzesfejű királykához is szerencsénk volt Fatörzsön pihenő rövidkarmú fakusz Kézben tartott rövidkarmú fakusz a szabadon engedés pillanatában
Fiatal vörösbegy Fenyvescinege  

 

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -