Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Folytatódik a legeltetés Pásztó-pusztán

  Az Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft. jóvoltából télen sem szűnik meg a legeltetés a Túrkeve határában fekvő Pásztó-pusztán.
A 2011-ben ezen az egykori közösségi legelőterületen indult természetvédelmi célú gyepkezelés alapvető pillére az őshonos háziállat-fajtákkal történő legeltetés. Az ilyen legeltetésnek számos jótékony hatása van az itteni és egyáltalán az összes pannon szikes gyep természetességére, élővilágára. Az elmúlt évek folyamán jelentősen romlott a magára hagyott, rosszul kezelt gyep élőhelyi állapota, számos értékes élőlény tűnt el a innen, melyeket régebben rendszeresen meg lehetett figyelni.

 Pásztó-puszta nem csupán a Natura 2000 hálózat tagja, hanem egyéb védelmet is élvez: a Túrkevei Közös Önkormányzati Hivatal is felismerte, milyen érték rejlik a szántók szorításában és helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította.
A 269/2007. Korm. rend. rendelkezései alapján így az Önkormányzat természetvédelmi hatósági jogkörrel is rendelkezik a területen, melyet a természetvédelem érdekeinek rendel alá. Ennek köszönhetően jövő tavaszig jóváhagyta a pásztói gyep téli legeltetését, melyet bizonyos szabályokhoz kötött. A legfőbb kitétel, hogy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan nem szabad túllegeltetni a gyepet, illetve hóval borított területre egyáltalán nem engedhetnek háziállatot.
Pásztó-puszta tehát télire sem marad állatok nélkül, a legeltetésre alkalmas időszakokban továbbra is hagyományos, fenntartható módon folytatódhat a helyreállítása ennek az értékes, sérülékeny élőhelynek.

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -