Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület társszervezete, a Herman Ottó Természetvédő Kör egyik legfontosabb idei programja a „Halfajok védelmét elősegítő civil természetvédelmi tevékenységek megalapozása” elnevezésű "Zöld Forrás" programja.

  Természetes halfaunánk az évszázadok során jelentős változáson ment keresztül. Korábban gyakori halfajok megritkultak, míg mások terjeszkedés vagy betelepítés eredményeképpen elszaporodtak. A honos halak védelme érdekében történő természetvédelmi beavatkozások nem csak az késői visszacsatolások miatt problémás, hanem mert a fajok állományvédelme a legtöbb esetben csak olyan koncepcionális vízgazdálkodási átalakításokkal lenne megvalósítható, amelyeknek nincs realitása.  Éppen ezért, ha a védett és Natura 2000-es halfajok állományának védelme érdekében kíván tenni a természetvédő, akkor a legjobb esély a - szakmai ismeretterjesztés és nyomásgyakorlás a fenntarthatóbb vízgazdálkodás megvalósításáért; - és kommunikációs munka a halfajok ökológiai szerepéről, jelentőségéről, hogy minél több közvetlenül érintett személy (halász, horgász, helyi döntéshozók), aktívan részt vehessen a halfajok védelme érdekében.
Ennek érdekében a program keretében Sallai Zoltán közreműködésében egy fajismereti füzetet készítettünk a hazai fokozottan védett, védett, Natura 2000-es és korlátozással fogható halainkról.
  Összesen 57 hal szöveges és fényképes leírását tartalmazza füzetünk, egy A/5-ös kompakt méretben, így akár a horgászat közben is magunknál tarthatjuk.

A fajismereti füzetet rendezvényeken és fesztiválokon terjesztjük, sőt az info'kukac'hotek.hu e-mail címen is lehet kérni, valamint Adobe PDF formátumban is letölthető.

 

A program megvalósulását a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi Zöld Forrás pályázata támogatta.
Pályázati azonosító: PTKF/1384/2013.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -