Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Rekordot döntöttek a vörösnyakú ludak

  Az ősz során eddig soha nem látott mennyiségben figyeltek meg vörösnyakú ludakat (Branta ruficollis) a magyarországi vizes élőhelyeken. Elsősorban Hortobágyon és a Nagykunságban tapasztalhatóak minden eddiginél magasabb példányszámok.

  A pontos adatgyűjtés érdekében 2014. november 6-án egy, a jelentősebb vörösnyakú lúd előfordulások helyszíneit lefedő szinkronszámlálásra került sor. Az akcióba a Herman Ottó Természetvédő Kör önkéntese is bekapcsolódott, aki a közeli Kecskeri-víztározón vette számba a vizen pihenő vadludakat. A tározóra elképesztő mennyiségben érkeztek a vadludak, a számolás során összesen 68 000 nagy liliket (Anser albifrons) sikerült megfigyelni.

  A lilikcsapatokból pedig ezen a napon sem hiányoztak a vörösnyakú ludak. E faj 412 példánnyal képviselte magát!
A Kecskeri-víztározón és környékén ezelőtt sohasem számoltak be ilyen magas számú vörösnyakú lúd előfordulásról.
A hihetetlen mértékű beáramlás mögött valószínűleg az eredeti telelőhelyen zajló folyamatos vadászat és az azzal járó zavarás áll.

 A vadludak vadászati idényében arra kérünk minden vadászt, hogy fokozott körültekintéssel járjon el a vadlúdvadászatok alkalmával! A vörösnyakú lúd hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. E veszélyeztetett faj teljes világállománya csupán 65-70 000 példányból áll.

Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis)


Az akciót a Herman Ottó Természetvédő Kör „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések
megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak
megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” című pályázatunk támogatta.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -