Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ne égessük el!

  2014. november 6-7-én két napos szakmai műhelyfoglalkozáson vettünk részt Hajdúböszörményben, a helyi Zöld Kör szervezésében. A műhelyfoglalkozások célja volt a hulladékégetés problémakörét, azon belül pedig az illegális hulladékégetés lehetséges egészségügyi és jogi következményeit több oldalról körbe járni.
Az első napon, a résztvevők köszöntése után az Ökotárs Alapítványtól Csóli Virág beszélt nekünk a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok célkitűzéseiről, majd a hajdúsági hulladékgazdálkodást mutatta be Sánta Krisztián a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft képviseletében.

  Nagyon hasznos előadásokat hallgattunk meg a következő előadóktól is:

  • Szuhi Attila (Válaszúton Alapítvány) - A hulladékégetés, mint a hulladékgazdálkodás zsákutcája
  • Varga Imre (Fütesz Kft.) - A házi hulladékégetés kockázatai
  • Lenkei Péter (Levegő Munkacsoport) - Az illegális hulladékégetések kezelése jogi úton
  • Dr. Kardos Tamás (Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinika) - A házi hulladékégetés káros egészségügyi hatásai

Állást foglalt, és támogató együttműködését fejezte ki az ügy kapcsán a Hajdúböszörményi Járási Hivatal és a hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal.

Az előadások között és után műhelybeszélgetések zajlottak, melyek tanulságosak voltak mind a résztvevők és mind a szervezők oldaláról nézve. Mindenki tisztában van azzal, hogy a lakosság körében még mindig népszerű az otthonkeletkező hulladékok eltűntetése, vagy „hasznosítása” égetéssel, és nem gondolnak saját és környezetük egészségére, nem beszélve arról, hogy a fűtő berendezések sem szeretik a nem rendeltetésszerű használatot.
A probléma adott, mely nyílván a Magyarországon élők egyre nagyobb elszegényedéséből és a „mindent hasznosítunk, ami keletkezik a háztartásban” filozófiából következik. Megoldás, az emberek felvilágosítása és a felesleges hulladékok megtermelésének megelőzése. Másnap egy bevezető előadás (Rátz Judit - Humusz) után a terepi tevékenységek kerültek előtérben, megnéztük a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft 15 éve működő szeméttelepét és szelektív hulladék osztályozásának otthon adót csarnokot.
Délután egy fakultatív program keretében a híres hortobágyi daruhúzást és a rengeteg vonulásában épp szünetet tartó ludat figyelhettük meg.

Részletes program és jelentkezési lap: www.zoldkor.net/neegesdel

 

 

 

„NE ÉGESD EL” kampány az illegális házi szemétégetés ellen

 


A program megvalósulását a Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi Zöld Forrás pályázata támogatta.
Pályázati azonosító: PTKF/429/2014

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -