Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Körösladánynál is hódítanak a hódok

  Máté Károly szeghalmi lakos bejelentésének köszönhetően újabb információk birtokába került Egyesületünk az eurázsiai hód magyarországi előfordulását illetően. 2014. november 23-án a Sebes-Körös körösladányi szakaszának bal partján, a Mihály- és a Bak-zug közötti ártéren több fán is figyelmes lett az árulkodó rágásnyomokra, illetve valószínűleg a hódvárat is megtalálta.

  Az eurázsiai hód hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A faj észlelése azért örömteli esemény, mert Magyarországról a túlzott vadászat és részben az élőhelyvesztés miatt egyszer már kipusztult.  A hód számára alkalmas élőhelyekre ezután máshol befogott vad egyedeket telepítettek annak érdekében,hogy újból otthonra találhasson a faj hazánkban is. Ám a történet nem volt ennyire egyszerű, hiszen akkor még nem tudták, hogy az eurázsiai hód, illetve a Magyarországra és emellett még néhány más európai országba is beletelepített kanadai hód tulajdonképpen két teljesen elkülönült faj. A problémát tovább tetézte a kanadai hód hatékonyabb szaporodása is, mivel ezáltal konkurenciát jelentett a szerényebb szaporulatot létrehozó eurázsiai hód számára. Szerencsére azonban a terepi kutatások nem mutatták ki Magyarországon, hogy a kanadai fajnak sikerült megtelepednie hazánkban, a szabadon engedés után valószínűleg elpusztultak. Így jelenleg Magyarországon szinte biztos, hogy csak eurázsiai hódokkal találkozhatunk, mivel a pontos faji identifikáció után megismétlődtek a betelepítések. Az új állományok annyira jól érzik magukat nálunk, hogy az évek folyamán önfenntartó populációt hoztak létre és ma már a faj terjeszkedésének lehetünk szemtanúi.

Egerészölyv

fotók: Máté Károly

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -