Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Vízityúk újra szabadon


   2015. január 6-án egy legyengült fiatal vízityúk (Gallinula chloropus) érkezett a Fekete István Oktatóközpontba.
A madár megtalálásakor ahhoz gyenge volt, hogy a természetben képes legyen továbbra is életben maradni, ezért volt szükség a befogására.
  A vízityúk biztonságos, nyugodt körülmények között utazott Túrkevére, sorsa pedig szerencsésen alakult. Estére már önállóan ivott, csipegetett és agresszív, védekező magatartása is a megerősödésre utalt. Ma reggel sor került a vízityúk egészségi állapotának gondos ellenőrzésére. Szerencsére nem szenvedett maradandó sérüléseket, és az erejét is visszanyerte. Régi otthonába viszont nem került vissza, hiszen egy már-már teljesen befagyott tavon élt, ahol nem tudott elegendő mennyiségű táplálékot magához venni, valószínűleg ezért gyengült le.

 Új otthona a kisújszállási Csónakázó-tó lett. Azért erre az élőhelyre esett a választásunk, mert a tavat termálvíz táplálja és emiatt még akkor sem fagy be, amikor már a környékbeli vizeken tartós jégpáncél alakul ki. Itt tehát bőven akad eleség, reméljük, hogy madarunk sikeresen átvészeli a téli viszontagságokat!

 A vízityúk Magyarországon rendszeresen fészkelő madárfaj, élőhelyei vízinövényzettel borított tavak, csatornák. Fészkét is a nád vagy gyékény leveleiből, száraiból építi, közel a víz felszínéhez.
A vízityúk hazánkban védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

A vízityúk méretes lábára elengedése előtt ornitológiai gyűrűt helyeztünk, amely madár a későbbi azonosítását teszi lehetővé.

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -