Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Az év vadvirágai 2015


   Az év vadvirágainak 2015-ben a fehér, más néven „tollas” szegfüveket választották.
Idén tehát nem egyetlen növény büszkélkedhet a megtisztelő első helyezéssel, hanem öt, egymáshoz nagyon hasonló, impozáns küllemű, fehér virágú, rokon faj: a kései, a balti, a korai, az István király- és a Lumnitzer-szegfű. Ha megjelenésükben nem is, élőhelyükben annál inkább különböznek egymástól.

A balti és a kései szegfű egyaránt a homokpuszták növényei, azonban míg az előbbi savanyú, addig az utóbbi meszes talajú homoki gyepekben fordul elő. A másik három virág egymással nagyon közeli rokonok, a névadó tollas szegfű alfajai. A korai szegfű az Északi-középhegységben él.
A Lumnitzer-szegfűvel és István király-szegfűvel a Pilis, a Bakony, a Vértes és a Balaton-felvidék dolomit és mészkő sziklagyepein találkozhatunk. A tartós szegfű az Északi-középhegységben él.

Túrkeve vidékén sajnos egyikükben sem gyönyörködhetünk, ám helyettük a család többi képviselője kárpótolhat bennünket, mint például a fehér mécsvirág, mely szintén egy fehér szirmú, ám tetszetős, gyakori szegfű.

Kép forrása: botanikaiforum.com

Kép forrása: botanikaiforum.com


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -