Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

   Folytatódik a baglyok pusztulása a közutakon

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai évek óta figyelemmel kísérik környékbeli közutakon áthaladó forgalom természetvédelmi vonatkozásait. Tapasztalataink alapján komoly problémát jelent a környékbeli utak mentén táplálékot kereső madarak pusztulása. A nagy sebességgel közlekedő, vakító fényszórót használó járművek elől nehezen tudnak kitérni a vadászó madarak és jelentős számban esnek gázolás áldozatául.

 A ragadozók számára könnyű táplálékot jelentő kistestű rágcsálók közlekedésre és táplálkozásra egyaránt használhatják az aszfaltozott utakat és azok mezsgyéjét. Az utakon haladó gabonaszállító járművekről lepergő kukorica- és búzaszemek, illetve más magok vonzzák az éhes egereket, pockokat, ők pedig a rájuk vadászó állatokat.

Az utak mentén leggyakrabban egerészölyvek, erdei fülesbaglyok, gyöngybaglyok és kuvikok pusztulnak el a gépjárművekkel történő ütközés következtében.

A Nimfea önkéntesei 2014. január 16-án a 4. számú főút kenderesi szakaszán találtak egy elgázolt gyöngybaglyot (Tyto alba). Néhány nappal korábban, ugyancsak a 4-esen szintén előkerült egy gyöngybagoly tetem a magyarkai pihenőnél.

Minden élőlény, de kiváltképp a veszélyeztetett fajok gázolás általi elhullása hatalmas veszteség az élővilágnak.
A gyöngybagoly hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. E faj hazai állományára az erős ingadozások jellemzőek, egy-egy keményebb tél hatalmas károkat okozhat a populációban. Ezért is aggasztó, hogy ilyen gyakran kell találkoznunk az út szélén fekvő, elpusztult példányaival.

Kérjük, vezessen kellő óvatossággal!

Elpusztult gyöngybagoly a 4-es főúton

 

A cikk megjelenését a Herman Ottó Természetvédő Kör „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében” programja támogatta.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -