Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Beklen Alapítvány és a Svájci-Magyar együttműködési program eredményei

  Immáron több, mint két éve folyik Túrkevén egy program, amelynek a célja az volt, hogy visszahozzuk a régi hagyományokat a tejtermelés területén. Bevalljuk őszintén, sokkal könnyebb dologra számítottunk a program indulásának elején. Sorra olyan akadályokba ütköztünk amiről fogalmunk sem volt, de sikeresen megbirkóztunk mindegyikkel és mára odáig jutottunk, hogy hamarosan ténylegesen meg lehet nyitni az üzemcsarnokot.

  Akik jártak az épületben a felújítás előtti időkben, emlékezhetnek rá, hogy nemcsak kívülről, hanem belülről is eléggé katasztrofális helyzetek uralkodtak a helyszínen. A padlás félig beszakadva, a padló félig felszedve, az elavult eszközök porba fojtva vártak a szebb időkre. A munkálatokat órákon keresztül lehetne sorolni, de a legfontosabbak a benti terek mai igényeknek megfelelő kialakítása volt. Csempe és járólap burkolatot kaptak a helyiségek, komplett villany- víz- és szennyvízszerelési munkálatokat végeztek el a kollégák.
Új, a mai jogszabályoknak megfelelő helyiségeket alakítottunk ki, fehér- és fekete öltöző is létre lett hozva.
A régi nagy fogyasztású, kis hatékonyságú gépeket lecseréltük kisebb helyet foglaló, energiatakarékosabb, könnyen kezelhető eszközökre. Érkezett tejhűtő, tejpasztőrkád, amivel elő lehet akár sajtot akár joghurtot is állítani.
Tejszeparátorunk a tejszín különválasztásához, de van vajköpülőnk is.
Tudunk palackozni tejet és ekként értékesíteni a vevőknek, de különböző sajtokat is préselhetünk.

 Valójában egy, a mai követelményeknek teljesen megfelelő üzem jött létre a régi helyén ami már csak arra vár, hogy a szükséges engedélyek birtokában megkezdje a működését.

 



 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -