Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

  Templomba költözhetnek a baglyok Túrkevén

  Ígéretes együttműködés vette kezdetét a Herman Ottó Természetvédő Kör és a Túrkevei Református Egyházközség között.

A HOTEK önkéntesei Kereszti Roland református lelkész kíséretében meglátogatták a Református Templomot és felmérték, hogy a torony belső tere alkalmas lehet-e a fokozottan védett gyöngybagoly (Tyto alba) megtelepedésére és fiókák nevelésére.
A történet előzménye természetesen az, hogy a lelkész úr engedélyt adott a templom madárbaráttá tételére, amelyet ezúton is nagyon köszönünk!

  Első látogatásunk alkalmával a harangtérig sikerült eljutnunk, de a közeljövőben megvizsgáljuk a süveget és annak magasabb részeit is. A megszerzett információk birtokában alkalmassá tesszük a torony egy kisebb részét a gyöngybaglyoknak.
Ez egy eléggé sötét terület elrekesztésével vagy pedig költőláda kihelyezésével valósítható meg.
A templom tornyát elzárva tartják, ezzel akadályozzák meg, hogy a parlagi galambok ürülékükkel, taposásukkal, fészkeikkel kárt tegyenek az épületben. Néhány sötét zugot azonban érdemes a templomokban (is) kialakítani, hiszen ezeket a nyugodt, védett élőhelyeket több védett vagy fokozottan védett madár-, illetve denevérfaj is használhatja pihenéshez, szaporodáshoz. 
   A túrkevei Református Templomot például évek óta látogatják csókák (Corvus monedula) is. Ők védett fajok és egykor jellegzetes albérlői voltak a templomoknak. Mára azonban – többek között a tornyok lezárása miatt - állományuk erősen lecsökkent, csóka-lakta templommal is alig lehet már találkozni. Konrad Lorenz szeretett madarai azonban évek óta otthonra találnak a túrkevei Református Templom hajójának hátsó üregeiben, vidám hangoskodásukkal, bohókás viselkedésükkel egész éven át szórakoztatják a járó-kelőket. A csókák „főhadiszállása” előtt odabent álldogálva egyszer csak még egy kedves kis ismerős is kitipegett a sötét üregből, hatalmas, riadt szemeit egy pillanatig ránk meresztette, majd angolosan (vagy inkább James Bond-osan) távozott: a metsző szélben ugrott ki és kapott szárnyra 12 méter magasságból! A kis vendég, aki nem kért a társaságunkból egy kuvik (Athene noctua) volt!
  Kíváncsiak vagyunk, hogy csupán pihenésre használta a templomot vagy a csókák társbérlőre számíthatnak költési időszakban is? Tapasztalataink szerint a túrkevei Református Templom tehát kiváló menedékhely lehet olyan madarak számára, akikre közös felelősségünk vigyázni! Szerencsések vagyunk, hogy jó kapcsolatot sikerült kiépíteni a lelkész úrral, ez példaként szolgálhat számos település egyházi intézményeinek is, hogy ne csak embertársainkra, hanem a körülöttünk élő teremtményekre is odafigyeljünk és szükség esetén megóvjuk őket.

  Addig is, amíg újra beszámolhatunk a templom gyöngybaglyairól, egy élő webkamerás közvetítés által ismerkedhetünk e rejtett életmódú vadászok mindennapjaival. Az alábbi linken egy kalifoniai család életébe nyerhetünk bepillantást.

Herman Ottó Természetvédő Kör

A Kossuth utca madártávlatból (a fotó a templomtoronyból készült) Erre a kedves megjelenésű madárra a közutak forgalma és a viszontagságos téli időjárás jelenik a legnagyobb veszélyt Kirepülés előtt álló gyöngybagoly fióka. Még láthatóak a pehelytollak a fejen és hason

 

Céljaink megvalósítására az „Összefogáson alapuló térségi természetvédelmi törekvések megszervezése védett területeken kívüli értékes élőhelyek és védett fajok állományainak megőrzése érdekében a negatív agrárfolyamatok ellenében”elnevezésű programunk ad lehetőséget.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -