Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kitoloncolták az év emlőseit a reptérről

  Nem kevesebb, mint 46 ürgét „toloncoltak ki” a Budapest Airport, a Kaposvári Egyetem és Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területéről. A nagyszabású környezetvédelmi (és nem idegenrendészeti) akció célja az volt, hogy növeljék a repülőgép forgalom biztonságát és megóvják a fokozottan védett, Magyarországon őshonos rágcsálókat.

A hétvégén rendezett ürge-mentési akció során a budapesti repülőtér szakemberei különféle csapdázási módszerekkel próbálták nyakon csípni a ferihegyi ürge-populáció képviselőit. A csapdázási akció elsősorban a 2. futópálya 13L végére és a Légiközlekedési Kulturális Központ által üzemeltetett Aeropark területére koncentrálódott.
  A repülőtéren meglehetősen rendszeresen, általában kétévente hajtanak végre hasonló ürgementő műveletet.

  Az ürge (Spermophilus citellus) őshonos, de fokozottan veszélyeztetett rágcsáló faj, amely elsősorban a nagy füves területeket kedveli, régebben a szikes puszták lakója volt.
Az ürge önmagában véve nem veszélyes a repülőtér működésére, mivel azonban a nagytestű ragadozó madarak kedvelt táplálék állata, emiatt kell a rágcsálókat eltávolítani a repülőtérről. A ragadozó madarakkal történő ütközés ugyanis nemcsak magukra a madarakra lehet végzetes, hanem a fel- és leszálló gépeket is veszélybe sodorhatja. A repülés biztonság pedig minden más megfontolást felülír.

  Az idén egyébként az ürge „Az év emlőse” – így a repülőtéri áttelepítésnek különös aktualitása is van!
Az ürgéket célszerű áprilisban, vagyis a téli álom időszaka után, de még az első utódok megjelenése előtt befogni és áttelepíteni. Így ugyanis már az új helyen jönnek világra a földalatti járatokban a kicsinyek. A ferihegyi repülőtér amúgy ideális élőhely az ürgék számára, amely legjobban hasonlít az ősi füves gyepekhez.

  Az ürge fokozottan védett állat, amelynek eszmei/természetvédelmi értéke nem kevesebb, mint 250 000 forint példányonként, vagyis a mostani ürgementési akcióban több, mint 10 millió forint értékű rágcsálót mozgattak meg. A befogott 46 ürgét a Kiskunsági Nemzeti Parkban, Pusztaszer környékén bocsátották szabadon.
Az ürgének egyéb biológiai jelentősége is van: a rágcsálók ugyanis a magyarok egyik legendás madarának, a kerecsensólyomnak jelentik a kedvenc táplálékát és emiatt is fontos áttelepítésük a nemzeti parkokba.

Ürge (Spermophilus citellus) fotó: Péter Bud

További képek a repülőtéri ürgementési akcióról >>>

„Hosszú és fáradságos hétvégét töltöttünk a repülőtéren az ürgék csapdázásával.” – közölte Kis Ferenc, a Budapest Airport környezetvédelmi vezetője. „A Kaposvári Egyetem és a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel hosszú múltra tekinthet vissza az együttműködésünk és ezúttal is eredményes volt az ürge-befogási akciónk. Igyekszünk a repülés védelmét a környezeti szempontokkal harmonizáló módszerekkel megoldani az ürgementésen túl például a vörösvércse fiókák áttelepítésével vagy a madarak hangriasztással és vadászkutyával történő elijesztésével.”

Cikk forrása: Greenfo

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -