Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Mocsári teknőst találtunk!

Április 24-én egy mocsári teknőst (Emys orbicularis) találtak Túrkeve belterületén, közel a Fekete István Oktatóközponthoz. A feltehetően már több éves hüllőn nem tapasztaltunk sérüléseket, ezért a Hortobágy-Berettyóban szabadon engedtük. A teknős átvételekor épp egy óvodás csoport is látogatást tett az Oktatóközpontban, így természetesen minden gyerkőc megismerhette sőt, meg is simogathatta hazánk egyetlen őshonos teknősfajának eme eltévedt példányát.

 A mocsári teknős magyarországi helyzete sajnos nem megnyugtató, hiszen egyszerre több negatív hatással is szembe kell néznie a fajnak. Az élőhelyéül szolgáló sekély tavak, lassú folyók ökológiai állapota nem megfelelő, gondoljunk csak a vízszennyezésre, ráadásul ezek a biotópok egyre-másra számolódnak fel a tájátalakítások miatt, holott az utóbbi évtizedekben drasztikus területi csökkenésen is átestek.

 A mocsári teknős helyzetét tovább nehezíti az Észak-Amerikából származó, hobbiállatként Magyarországra került sárga- és vörösfülű ékszerteknősök, akik megunt vagy épp túlméretesre cseperedett házi kedvencként előbb-utóbb a szabad természetben hagyva kell, hogy boldoguljanak. És sajnos boldogulnak is és nem is akárhogyan. Agresszívabbak, élelmesebbek őshonos rokonuknál. Ennél fogva nagyobb sikerrel foglalják el az élőhelyeket és a táplálékforrásokat is hatékonyabban hasznosítják, a mocsári teknőst ezáltal képesek kiszorítani a számára optimális élőhelyekről.

 Páncélos hüllőnket tehát mindenképp szükséges segíteni, ahogy csak tudjuk. Április és május a téli vermelésből való ébredés ideje, illetve a szaporodási időszak eleje. A nőstények a megtermékenyítést követően laza talajtakarót keresnek, ide helyezik tojásaikat, melyeket ezután a Nap melege kelt ki. A mocsári teknős hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Mocsári teknős (Emys orbicularis) A  Hortobágy-Berettyóban szabadon engedtük

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -