Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Felmérés

A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében


 Az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával megvalósuló projekt, a világszerte veszélyeztetett parlagi sas (Aquila heliaca) és kerecsensólyom (Falco cherrug) Európában kulcsszerepet betöltő állományainak megerősítését tűzte ki céljául. Mindkét faj az EU Madárvédelmi Irányelve és a LIFE+ Nature szempontjából kiemelten védendő fajnak számít, legjelentősebb európai populációiknak a Kárpát-medence ad otthont.

 A korábbi védelmi törekvéseknek köszönhetően a parlagi sas és a kerecsensólyom populációinak megerősödése tapasztalható a Kárpát-medencében. Ugyanakkor a két faj fontos táplálékbázisát képező kisemlősök, mint a közönséges ürge (Spermophilus citellus), a mezei hörcsög (Cricetus cricetus) és a mezei nyúl (Lepus europaeus) állományai egyre csökkennek. Ahogy e fajoknak élőhelyet biztosító füves puszták, életében kulcsszerepet játszó délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) és csíkos szöcskeegér (Sicista subtilis) állományai is. Ez a tendencia veszélyezteti a két ragadozómadár-faj védelmére irányuló erőfeszítések eddigi eredményeit.

  Az ürge, a délvidéki földikutya, a csíkos szöcskeegér önmagukban is kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselnek, a hörcsög és a mezei nyúl pedig, a pusztai táplálékpiramis különösen fontos, de egyre fogyatkozó építőelemei. Mindezekre tekintettel, a projekt közvetlenül az említett kisemlősök populációinak megerősítésére törekszik, hogy ezzel is segítse ritka ragadozó madaraink hatékony védelmét.

Kérjük segítse Ön is a program megvalósulását ezen kérdőív kitöltésével:

„KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE”

„KÉRDŐÍV GAZDÁLKODÓK, VADÁSZOK RÉSZÉRE”

„KÉRDŐÍV FELSŐ TAGOZATOS DIÁKOK RÉSZÉRE”

„KÉRDŐÍV ALSÓ TAGOZATOS DIÁKOK RÉSZÉRE”

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -