Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Véget ért az „Értékőrző Nagykunság”- program

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Értékőrző Nagykunság – tehetséggondozó értékműhely Túrkevén” elnevezésű projektje zárásaként június 22-24. között bentlakásos alkotótábort szervezett a Fekete István Oktatóközpontban.

A 16 helyi diák – a fazekasság és a kunhímzés gyakorlása mellett - múzeumlátogatáson, lovaskocsis kiránduláson, íjászfoglalkozáson vehetett részt. A tehetségműhely programjai Sudár Anette fazekas és Nagy Istvánné kunhímző iránymutatásával zajlottak, míg Dr. Örsi Julianna néprajzkutató előadása során a nagykunsági népi kerámia jellemzőivel, a főbb fazekasközpontokkal ismerkedtek meg a gyerekek. Örömmel sajátították el a batikolás és a nemezelés alapvető technikáit is, Czupp Pál fafaragó népi iparművésztől pedig a fafaragás mesterfogásait tanulták meg.

A hat hónapon át tartó komplex tehetséggondozó program a Nagykunság sajátos kulturális értékeinek megóvását, a népi kultúra ápolását tűzte célul, melynek során a gyerekek térségünk fazekasságának történetével és formakincsének gazdagságával, valamint a kunhímzésnek, mint a Nagykunság sajátos értékének jellemzőivel és elkészítésének módjával ismerkedtek meg.

Programunk a fiatal tehetségek felkutatásával a helyi tudás átörökítéséhez, ezáltal a nemzeti kulturális örökség megőrzéséhez kívánt hozzájárulni – az elkészült munkákat látva: sikerrel.

 

 Az „Értékőrző Nagykunság – tehetséggondozó műhelyprogram Túrkevén” című projekt megvalósulását - a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül - az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -