Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Baglyok a Kárpát-medencében

    A baglyok éjszakai ragadozó madarak, rejtett életmódot élnek, így igen nehéz vizsgálni, megfigyelni és ezáltal védelmi lehetőségeket kidolgozni számukra. Kevés kivételtől eltekintve általában szürkületkor aktivizálódnak és járnak élelem után. Hajnalban, nappalra, visszahúzódnak nappali pihenőhelyeikre, vagy a fészkelő helyre. A baglyok igen nagy hasznot hajtanak a mezőgazdaságnak, hiszen több faj elsősorban rágcsálókkal táplálkozik. A baglyok étrendje fajtól, élőhelytől, életmódtól függően változatos. Jellegzetes szokásuk, hogy a fiókák még teljes kitollasodásuk előtt elhagyják a fészket. A földön talált bagolyfióka nem árva, így nem kell velük segítségért fordulni, a helyszínen hagyva, vagy egy közeli fára felhelyezve a fiókákat a szülőmadarak tovább gondozzák őket. Cikksorozatunk célja, hogy jobban megismertessük a Kárpát-medencében élő bagolyfajokat a kedves olvasóval, ezáltal eloszlassuk az egyes fajokhoz fűződő rosszindulatú, gyakran a baglyok életébe kerülő tévhiteket.


Réti fülesbagoly (Asio flammeus)

    Az erdei fülesbagolyhoz igen hasonlatos réti fülesbagoly kicsiny tollfülei alig látszanak, mellén ritkás hosszanti csíkozás látható. Szemének írisze citromsárga színezetű. Eurázsiában és az amerikai kontinensen összesen 10 alfaja él. Európai állományát 13 000 - 26 000 párra becsülik, ezért a sérülékeny kategóriába tartozik. Hazánkban jellegzetes inváziós fészkelő és téli vendég, mivel az északabbi országok állományingadozásaitól függően ugrásszerűen emelkedhet vagy csökkenhet egyedszáma.
   Az erdei fülesbagolytól élő- és fészkelőhelye is megkülönbözteti. A réti fülesbagoly főként tavas, ingoványos, vizes területeken költ, nálunk a gyakran kiszáradó vizes réteket, magassásos területeket, illetve ecsetpázsitos réteket, szikes gyepeket, mezőgazdasági kultúrákat is igénybe veszi. Fészkét a talajra építi. Egyetlen olyan bagolyfajunk amely épít fészket: a talajra néhány fűszálból laza bélést alakít ki az általa készített kis üregben. Fészekalját 3-5, táplálékban gazdag években akár 10 tojás is alkothatja, amelyen igen kitartóan kotlik. A fiókák négy hetes korukban már röpképesek, azonban csak még egy hónap után képesek önállóan vadászni, addig a szülők gondozzák őket. Táplálékában legnagyobb számban a mezei pocok található meg, illetve egereket és kisebb madarakat, madárfiókákat is zsákmányol.
   A réti fülesbagoly vándormadár, az északi országokban gyakran fészkel madárkolóniák közelében, illetve a bőséges táplálékot kínáló területeken, majd a táplálék csökkenésével továbbáll. Télen a nyugodt, zavartalan gyepeken kisebb-nagyobb csapatokba verődve a talajon pihen, fűcsomók rejtekében, vagy erdei fülesbaglyok közé vegyülve a településeken örökzöld fákon alszik. Állományát veszélyezteti élőhelyeinek beszűkülése és eltűnése, és a költési időben végzett kaszálás.

 

 

A program a Földművelésügyi Minisztérium "Zöld Forrás" programjainak támogatásával, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Baglyok a Kárpát-medencében” (PTKF/954/2016) című projektjének keretében valósult meg.

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -