Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Talajmegújító Mezőgazdaság - országos előadássorozat

2017. június 10. Túrkeve

 

A klímaváltozás miatt szélsőségesebb időjárás mellett kellene jó hozamokat elérni a szántással és vegyszerekkel tönkretett talajokon, de a legtöbb gazdaságban már hiába emelik a műtrágya mennyiségét, a hozamok már nem nőnek tovább, a növénykórtani és kártevőproblémák viszont erősödnek.

Országos előadássorozatunk túrkevei állomásán azokat a termelési technológiákat ismerteti szakértőnk, amelyekkel igenis eredményesen vehetjük fel a harcot a változásokkal.

Előadónk: Kökény Attila, tanácsadó

  • Június 10. TÚRKEVE - 17:00 - Nimfea Természetvédelmi Egyesület Fekete István Oktatóközpontja, Túrkeve, Ecsegi u. 22.

Házigazda: Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Az előadás témái:

  • Magyar termelők sikeres, forgatás nélküli, minimum művelés és direktvetés/notill példái
  • Miért a legkárosabb eljárás a szántás?
  • A TMMG elméleti és gyakorlati alapjai
  • Az élő talaj tápanyagszolgáltató rendszere
  • A talajélet szerepe, helyreállítása és alkalmazása a termelésben
  • Takarónövény-keverékek haszna

 

    2020 nagy változások kezdete lesz az EU agrártámogatási rendszerének átalakításával, miközben a magyar kormány régiós integrátorok bevezetésével a középkori függőségi viszonyokat is meghaladó monopóliumokat szervez a termelők feje felé. Hamarosan néhány kedvezményezett kezébe kerülhet a teljes magyar mezőgazdaság, akik biztosítják a gépet, műtrágyát, vegyszert, szaporítóanyagot és ők is vásárolják fel a termést. Mi marad akkor a csökkentett támogatással dolgozó földműveseknél? A kockázat, a kiszolgáltatottság, a versenytársak nélküli integrátorok által diktált, önköltséget is alig fedező átvételi árak és a leromlott talajok.

    A klímaváltozás miatt szélsőségesebb időjárás mellett kellene jó hozamokat elérni a szántással és vegyszerekkel tönkretett talajokon, de a legtöbb gazdaságban már hiába emelik a műtrágya mennyiségét, a hozamok már nem nőnek tovább, a növénykórtani és kártevőproblémák viszont erősödnek. Aki földművesként dolgozik, maga is látja, hogy egyre nehezebb hasznot termelni, a földek egyre nagyobb lóerőt igényelnek a műveléshez, az erősödő vegyszerfüggőség jelentős összegeket emészt fel minden évben, a gépek ára is folyamatosan emelkedik. Hol a kiút ebből a romló helyzetből? Minden az agyban kezdődik, nézz másként a termőföldedre! Kizárólag a klasszikus termesztési technológiák átalakításával lehet az elmúlt évtizedek alatt tönkretett talajokat új életre kelteni és minimális talajmunkával valamint csökkenő mennyiségű inputanyagokkal hasznot termelni.

Országos, több alkalmas előadásainkon a megoldást mutatjuk be.

    Az igazi haszon nem a 10 tonnás búzánál jelenik meg, amire 6 tonna búza árát elköltöttük, hanem a 6 tonnás búzánál, amire 1 tonna búza áránál többet nem költöttünk. A TMMG tudásanyaga segít a gazdaság átalakításában, a valódi haszon megtermelésében, az alacsonyabb termelési költségek elérésében, miközben erőteljesen csökken a függőségünk az integrátoroktól. A TMMG rendszerében a legfrissebb nemzetközi gyakorlati és elméleti tudásanyagot használjuk, amely a magyar felsőfokú agrároktatásban is csak részben találhatóak meg. Ezzel a tudással javítható a talajok tápanyagszolgáltatása, egészsége és az egészséges talaj már optimális termesztőkörnyezetet biztosít a növényeinknek. A TMMG talajéletet támogató eljárásai segítettek elérni a 33 T/Ha feletti kukorica hozamot is. Ilyen hozamok csak talajművelés nélkül és a talajbiológia maximális támogatásával valósíthatóak meg. A 33 tonnát nem garantálom, de a talajok javulását, a gazdaság életképességének javulását igen. Nézd meg saját szemeddel, hogy csinálják mások, hogy nem szántanak, mégis átlag feletti hozamokat termelnek, miközben kevesebbet dolgoznak, kisebb gépekkel.  

A részvétel ingyenes, a regisztráció nem kötelező, de a munkánkat segíti, ha regisztrál.

Kérjük itt regisztráljon!

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -