Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

"Citellárium" épül oktatóközpontunkban

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen.
  Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.
  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk.


Az ürge Magyarországon fokozottan védett faj.

 A Fekete István Oktatóközpontban "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében egy citellárium (ürge-bemutatóhely) építése kezdődött meg.
  A citellárium egy olyan zárt ürgeélőhely-bemutató létesítmény, ahol az ürgéket "testközelből" figyelhetik meg az ide látogató érdeklődők. A bemutatóhely mellett elhelyezett információs táblák segítségével a gyerekek és felnőttek egyaránt megismerhetik az ürgék jellemző tulajdonságait, életmódját, valamint a LIFE+ projekt célkitűzéseit, tevékenységeit és a pályázattal érintett egyéb kisemlős fajokat. Hosszú távú célunk a ragadozó madarak, de elsősorban a zsákmányállataik iránti társadalmi tudatosság növelése.

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -