Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ürge-áttelepítés Túrkeve határában "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen.
  Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.
  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk.

Elkészültek az ideiglenes kerítések az ürgetelepítéshez

 A telepítendő ürgék számára kijelölt területeken a ragadozóktól való védelmüket szolgáló ideiglenes kerítések kerültek kialakításra. A kerítéseken belül munkatársaink mesterséges kotorékokat fúrtak, melyeket az áttelepített ürgék átmeneti búvóhelynek tudnak majd használni az áttelepítést követő első időszakban. Amint az ürgék megérkeznek, folyamatos őrzésükről munkatársainkkal, illetve önkéntesek bevonásával gondoskodunk, később pedig folyamatos etetéssel próbáljuk megerősíteni a kolóniákat.

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -