Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ürge-áttelepítés Túrkeve határában "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen.
  Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.
  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk.


Az ürge Magyarországon fokozottan védett faj.

 Az áttelepítést megelőzően munkatársaink két, Túrkeve határában elhelyezkedő Natura2000-es területen alakítottak ki ürgék befogadására alkalmas helyet, ideiglenes kerítéssel és kotorékok kifúrásával. A területek az egyesület kezelésében vannak, így hosszútávon is garantálható a természetvédelmi célok érvényesülése, valamint az ürge visszatelepítése jól illeszkedik a területen folyó komplex természetvédelmi programhoz.

 A cél egy új ürgeállomány kialakítása, megerősödésük és létszám-növekedésük elősegítése, hogy a későbbiekben természetes ragadozóik, a kerecsensólyom és a parlagi sas táplálékbázisaként ezen fajok állományának megmaradásához, illetve növekedéséhez hozzájáruljanak.

  Az áttelepítésre a késő délutáni órákban került sor. A Ferihegyen, élvefogó csapdákkal befogott példányok szabadon engedésük után hamar belakták a területet, őrzésükkel, valamint folyamatos etetésükkel a populáció megerősödését szeretnénk elérni.

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -