Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ürge-áttelepítés Túrkeve határában "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen.
  Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.
  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk.

Lezajlott az ürge áttelepítés a karcagi Kecskeri-pusztán

 A Karcag melletti Kecskeri-pusztán az áttelepítést megelőzően ideiglenes kerítéssel és kotorékok kifúrásával alakítottunk ki ürgék befogadására alkalmas helyet. A befogott ürgék a délutáni-esti órákban vették birtokba új élőhelyüket, munkatársaink gondos közreműködésével. Az áttelepítést követő kritikus időszakban őrzésükről és etetésükről önkéntes ürgeőrök gondoskodnak, folyamatos jelenlétükkel távol tartva a zsákmányra leselkedő környékbeli ragadozókat, míg az ürgepopuláció kellőképpen otthon nem érzi magát, kialakítva saját búvóhelyeit.

 

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -