Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A CEETO (Central Europe Eco-tourism) program bemutatása

    A CEETO program célja, hogy az idegenforgalmat ösztönözze a természetvédelemre és a helyi társadalmi-gazdasági jólétre. A CEETO-val társult országok területének 20%-át fedik le Natura 2000-es site-ok és természetvédelmi területek.
(A társult országok: Olaszország, Ausztria, Németország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország, melyet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület képvisel.)

   Ezek a területek képviselik a fő természetvédelmi helyeket, és magukba foglalják a legértékesebb természeti értékeket.
A természetvédelmi területeket érő negatív behatások fő oka a meggondolatlan és nem fenntartható turizmus.
A turizmus, mint gazdasági tevékenység fő vonzereje a sérülékeny természet, ami azonban fenyegetve van a az általa okozott direkt és indirekt hatásoktól (utazás, infrastrukturális tevékenységek, elhagyott eszközök, stb). Az erőforrások (víz, föld), szolgáltatások (pl. hulladékgazdálkodás) és infrastruktúra használata konfliktusokat szülhet a helyi közösségekkel. Napjainkban a CEETO országok természetvédelmi területeinek legtöbbje hiányt szenved a tervezett turisztikai tevékenységekben, amik fenntarthatóvá, környezetbaráttá tehetnék azt, ezáltal pozitív fellendülést hozva a természetvédelem számára is.

   A projekt fő célkitűzése az innovatív fenntartható turizmus által megvédeni és fenntartani a környezetvédelmi területek és a Natura 2000 hálózat természeti értékeit, ezáltal csökkenteni a konfliktusokat, erősíteni a szociális és területi kohéziót, javítani a helyi közösségek életminőségét, és bátorítani az idegenforgalmi ipart, hogy hozzájáruljon a természetvédelemhez. A CEETO projekt egy integrált megközelítés kidolgozását keresi, amely magában foglalja az innovatív fenntartható turizmust meghatározó környezeti, társadalmi és gazdasági szempontokat, képes megerősíteni a természetvédelmi irányelvek hatékonyságát és a természetvédelmi területeken alkalmazott intézkedéseket, hogy az idegenforgalom ténylegesen ösztönözze a természetvédelmet és a helyi gazdasági és társadalmi jólétet.

  A fent említett célok elérésére a CEETO egy innovatív, részvételen és tervezési megközelítésen alapuló kormányzási rendszert szeretne bevezetni a turizmus számára, amely bevonja a politikai döntéshozókat, és a természetvédelmi területek irányításával foglalkozó szervezeteket is, valamint felhasználja a fenntartható turizmus és természetvédelmi területek európai chartájának (ECST) fenntarthatósági és részvételi elveit a természetvédelmi területek kezelőinek irányítási kapacitásának javítása, és a természet és természeti értékek fenntartható használatának megvalósítása érdekében.

 

„A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával,
az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.”

A projektben résztvevő partnerek:


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -