Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kezdik bezárni üregeik bejáratát az áttelepített ürgék

 A kedvező időjárás miatt még szívesen veszik a rendszeres etetést az áttelepített ürgék, de az őszi időszakot érezve, már egyre több kijáratot találhatunk földdel betakarva. Ez azt jelzi, hogy lassan téli álmukra készülnek. Reméljük, a rendszeres etetés kellőképpen megerősítette az áttelelepített példányokat, és így képesek lesznek átvészelni a téli időszakot.

Bár az ürgék kolóniában élnek, de mindenkinek saját ürege van, több kijárattal. Ezeket télen, mielőtt téli álomra vonulnak, földdel eltömik. Mély, földalatti fészkükben alszanak, ritkán vesznek levegőt, testhőmérsékletük 2–5ºC-ra csökken. Néha rövid időre felébrednek téli álmukból, felkeresik az ürülékgödröt, azután alszanak tovább. A felnőtt hímek korán téli álomra vonulnak. A nőstények és a fiatalok még októberben is csak esznek és esznek, növelik zsírpárnáikat, hogy átvészelhessék a telet.

 

Ürge-áttelepítés Túrkeve határában "A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen.
  Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.
  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk.

 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -