Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ürge-áttelepítés Csejt-pusztán és a Fekete István Oktatóközpontban
"A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében" (LIFE13NAT-HU-000183) LIFE+ program keretében

 

A tavalyi ürge-áttelepítéshez hasonló módon, az ott megszerzett tapasztalatok felhasználásával, idén két helyszínen, a Túrkeve határában található Csejt pusztán, és Túrkeve belterületén, a Fekete István Oktatóközpontban végeztek sikeres áttelepítési akciót a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

A forráspopuláció befogásának helyszínéül idén a hajdúszoboszlói sportrepülőtér füves területe szolgált augusztus 23-án, 24-én és másnap érkeztek az állatok Túrkevére, ahol a kora reggeli órákban elengedték őket. A Csejt-pusztán ideiglenes kerítéssel és a prémes kisragadozók ellen villanypásztorral körbevett , az Oktatóközpontban földbe leásott fémkerítéssel és madárhálóval védett területeken, előre elkészített, fúrt műkotorékokba közvetlen az élvefogó csapdákból engedték az állatokat. Mindkét helyen biztosított az állatok őrzése, etetése, a ragadozók, különösen a ragadozó madarak távoltartása. A cél egy új ürgeállomány kialakítása, megerősödésük és létszám-növekedésük elősegítése, hogy a későbbiekben természetes ragadozóik, a kerecsensólyom és a parlagi sas táplálékbázisaként ezen fajok állományának megmaradásához, illetve növekedéséhez hozzájáruljanak.

Az oktatóközpontban lévő, kb. 100 m^2-es területet elfoglaló fém volierbe („citellárium”) újonnan „beköltözött” 10 kis állat a nagyközönség számára is megtekinthető. Reméljük, hogy látva ezeket az aranyos állatokat az emberek jobban elfogadják majd őket, és csökkenthető lesz a közönséges ürgének az emberek tudatában évtizedek óta élő rossz megítélése.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk. A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt.

 

Képek a befogásról és az áttelepítésről


 

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -