Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Folyamatos az ürgeőrzés Csejt-pusztán

 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az áttelepített ürgeállomány őrzése nem csak az első pár napon, héten kritikus, de a határban lévő, ritkán látogatott helyeken szükség van a folyamatos emberi jelenlétre. Az aprószemű háló megakadályozza az ürgék idő előtti szétszéledését, a hálón kívül elhelyezett villanypásztor és élvefogó csapdák pedig a szőrmés ragadozók bejutása ellen hatásosak, különösen az éjszakai órákban.

A ragadozó madarakat folyamatos „járőrözéssel” fényvisszaverő, világító és zajkeltő eszközökkel lehet távol tartani. A nyári nagy szárazságban a másik fontos feladat a táplálékul szolgáló szemes takarmány és a folyadékbevitel biztosítására való lédús gyümölcs és zöldség (alma, körte, dinnye, répa, stb) folyamatos biztosítása.

Az őrzést főiskolai hallgatók és önkéntesek végzik, akiknek ezúton is szeretnék megköszönni, hogy szabadidejüket feláldozva segítették a populáció megmaradását.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk. A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt.

 

Képek az ürgeőrzésről


 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -