Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Jól érzik magukat a citellárium ürgéi

 

Az augusztus 24-én áttelepített ürgék hamar belakták a mintegy 100 m^2-es új életterüket. Az élőhelyül és védelmül szolgáló 12*8 m-es fém kerítéssel ellátott, földbeásott, a ragadozó madarak ellen madárhálóval védett volier („citellárium”) egyaránt véd a ragadozók bejutása és az ürgék kijutása ellen. Itt ugyan nem kell 24 órás őrzés, de a folyamatos etetés, megfigyelés szükséges, amit az Egyesület dolgozói szívesen látnak el.

Az aranyos állatkák kíváncsian, két lábra ágaskodva nézik a közeledő embereket, majd, mikor úgy gondolják, hogy már veszélyben vannak, hirtelen bebújnak a legelső kotorékba és eltűnnek. Az élelem elhelyezése után, csendben, a távolból figyelve ismét láthatóak, ahogy előjönnek, és mellső lábukkal megfogva csemegéznek a számukra otthagyott almából, dinnyéből, napraforgóból.

De nemcsak munkatársaink kiváltsága ez, bárki megtekintheti őket, ha ellátogat a Fekete István Oktatóközpontba.

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végez ürge telepítést az idei évben a Nagykunságban, terveink szerint három, országosan védett területen. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk. A folyamatos, éjjeli őrzés azért fontos a frissen áttelepített, a helyet nem ismerő ürgék védelme érdekében, hogy a természetes ragadozóik ne morzsolják fel állományukat még a megerősödés előtt.

 

Képek a citelláriumról és "lakóiról"


     

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -