Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Az első globális jelentés a környezet jogszabályi védelméről

(az Egyesült Nemzetek Szervezete Környezetvédelmi Programjának sajtóközleménye – 2019. január 24.)

A környezet jogszabályi védelmének első globális felmérése általánosan gyenge színvonalú jogalkalmazásról számol be. Ez tehető felelőssé a Föld élővilágának egyre növekvő fenyegetettségéért. Mindez annak ellenére is így van, hogy a környezetet védő jogszabályok és ügynökségek világszerte elterjedtek az elmúlt négy évtized során.

 

Az ENSZ Környezetvédelmi jelentése megállapította, hogy hiába növekedett 1972 óta a korábbi 38-szorosára a bevezetett környezetvédelmi jogszabályok száma. Az említett törvények teljeskörű végrehajtásának és betartatásának elmaradása az egyik legnagyobb kihívás maradt az éghajlatváltozás mérséklése, a szennyezés csökkentése és a fajok, illetve élőhelyek védelme ügyében. Bár sok törvény még mindig hiányos, a környezetvédelmi jogszabályok mennyiségének jelentős növekedése mégis drámai.

David Boyd, az ENSZ emberi jogi és környezetvédelmi különmegbízottja elmondta: „Ez a megcáfolhatatlan új jelentés megoldja azt a rejtélyt, hogy miért nincs pozitív változás a környezetszennyezés, a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlatváltozás területén, a környezetvédelmi jogszabályok elterjedése ellenére sem az elmúlt évtizedekben. Hacsak a környezet jogszabályi védelme nem válik ténylegessé, teljesen hiábavalóak a látszólag szigorú szabályok; az egészséges környezethez való alapvető emberi jog nem tud teljesülni."


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -