Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Felébredtek az ürgék a Fekete István Oktatóközpontban

 

Tavaly augusztusban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület munkatársai sikeresen telepítettek át 10 példány közönséges ürgét a hajdúszoboszlói szikes gyepekről a Fekete István Oktatóközpontban található ürgebemutató citelláriumba. Az enyhe tél miatt meglehetősen későn, csak decemberben kezdték meg téli álmukat, azonban az első ürgék már most, március idusán felébredtek. Egyelőre három példányt - valószínűleg hímeket - láttunk, de csak egyet sikerült lencsevégre kapni, ahogy a kotorékból lesi érdeklődve a fotóst.

 

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület egy LIFE+ program keretében végzett ürge telepítést a Nagykunságban, három, országosan védett területen. Az ürge fokozottan védett állatunk, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Leggyakrabban a hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken, illetve az ezekből létrejött füves repülőtereken fordul elő. Élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben riasztóan megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

  A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürge populációk.

 


 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -