Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra
 
Bagolyfesztivál

Változatos és érdekes programokkal telt a Bagolyfesztivál hétvégéje, ahol a Nimfea Természetvédelmi Egyesület standja is végig jelen volt.

A Bagolyfesztivál kiállításmegnyitóval kezdődött: Kókay Szabolcs természetfestő és illusztrátor csodálatos alkotásait, illetve más természetfotósok képeit tekinthettük meg, az esemény tematikájához híven sok-sok bagollyal. A túrkevei óvodás és iskolás gyerekeknek a pályázatra érkezett rajzainak kiállítása pedig bemutatta, hogy a jövő generációja is kreatív és ügyes kezű – lehet, hogy pár év múlva már valamelyik ifjú művész önálló kiállítását láthatjuk ugyanitt.

A meghívott előadók nagyon sok érdekes prezentációval készültek: Pabar Zoltántól például a természetfotózás izgalmas műhelytitkaiba kaphattunk betekintést, a többi előadótól, így Dr. Gyüre Pétertől, a Debreceni Egyetem adjunktusától, Haraszthy Lászlótól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökségi tagjától, Kovács Ágnestől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fülesbagolyvédelmi koordinátorától, Monoki Ákostól, a Hortobágyi Nemzeti Park tájegységvezetőjétől, Széll Antaltól, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi felügyelőjétől pedig a térség természeti értékeiről és természetesen elsősorban a baglyokról tudhattunk meg rengeteg érdekességet. Részben speciális szakmai kérdéseket feszegettek, például arról, hogy milyen jelek alapján határozható meg a fülesbaglyok kora és neme (ami nem egy könnyű feladat), láthattunk képeket a bagolyfiókák fejlődéséről és a baglyoknak a kultúrtörténetben betöltött szerepéről, a görög Athéné istennő baglyától Harry Potter Hedvig nevű hóbaglyáig.

Megismerhettük a baglyok különleges érzékszerveit is, például azt, hogy a mindenféle látási viszonyokat között kiválóan érzékelő szemeiket nem tudják mozgatni, és ezért ha valamit jobban meg akarnak vizsgálni, akkor az egész fejüket forgatják – egészen meglepő, ahogy a bagoly feje szinte minden irányban el tud fordulni.
Az előadások mellett a gyerekeket különféle kézműves foglalkozások is várták, ahol persze mindenféle baglyokat készíthettek a legváltozatosabb technikákkal, emellett a Hortobágyi Nemzeti Park különféle tologatós labirintusaival, kirakósaival és építőkockáival is szívesen játszottak a gyerekek. És nagyon népszerű volt a bagolyköpet-vizsgálat is, sok lelkes gyerek (és felnőtt) keresgélte az apró egércsontokat azokból a kis szőrcsomókból, amiket a bagoly nem tud megemészteni és ezért kiköpi. Ha valakit érdekel ez a lehetőség, Túrkevén a gyülekezőhelyként szolgáló fák alatt nagy számban lehet ilyen köpeteket találni, és csak egy kis víz meg egy csipesz kell hozzá, hogy el tudjuk különíteni a szőrt a kis csontocskáktól.

A fesztivál szakmai programjaként sor került azoknak a településvezetőknek a találkozójára is, akik településükön szeretnének minél több madárbarát intézkedést hozni, illetve ehhez kapcsolódóan az érdeklődők megismerkedhettek a Nimfea ökoturisztikai témájú projektjével, a CEETO-val is. Az állandó standon a szakmai kiadványok mellett Sudár Anette fazekas termékeit is meg lehetett vásárolni – természetesen ezek is mind baglyos motívumokkal készültek.
Köszönjük a színes programokat, és reméljük, hogy jövőre is lesz Túrkevén Bagolyfesztivál.


 

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával,
az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -