Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Végéhez érkezik a CEETO-projekt
(kedvcsináló a zárókonferenciához)

A 2017 júniusában útjára indult „CEETO – Közép-európai ökoturizmus: eszközök a természet védelméért” című program a végéhez érkezett. A zárókonferenciára minden szempontból rendhagyó körülmények között kerül sor, amikor az egész idegenforgalmi szektor rengeteg kérdőjellel néz szembe. A fenntartható turizmus talán válasz lehet néhány kérdésre – csatlakozzon a május 14-én rendezett online konferenciához, hogy megismerhesse ezeket a megoldási lehetőségeket! A konferencia részletes programja elérhető itt: https://ceeto-network.eu/ceeto_final_conference/

Az Interreg Közép-Európa program keretében most lezáruló CEETO projekt zárókonferenciájára a koronavírus-járványra tekintettel a világhálón kerül sor 2020. május 14-én. A nem megszokott formában megrendezendő konferencián a projektben részt vevő partnerek - köztük a Nimfea Természetvédelmi Egyesület – mutatják be az elmúlt 3 év alatt megvalósult eredményeket, illetve azt, hogy ezek hogyan tudnak hozzájárulni a fenntartható turizmus fejlődéséhez a későbbiekben. A CEETO-projekt sikerei közé tartozik például a „Fenntartható utazás” című rövidfilm, amely nemzetközi díjat nyert 2019-ben a Terres Utazási Fesztiválon a Filmek & Kreativitás kategóriában. A 9 perces alkotás magyar nyelvű felirattal megtekinthető a Nimfea Természetvédelmi Egyesület honlapján, és az Egyesület Youtube-csatornáján.

A zárókonferenciának, illetve magának a CEETO-projektnek különös aktualitást ad a koronavírus világjárvány, amelynek egyik áldozata - ha nem éppen a legnagyobb, - maga a turizmus. Ez a helyzet ugyanakkor kihangsúlyozza a projekt célját, a turizmus fenntartató formáját.
A járvány egyik napról a másikra befékezte az utóbbi évtizedben meredeken növekvő szektort, és várhatóan elsősorban a határokon átnyúló utazásokra lesz hosszabb távon is negatív hatással. A nemzetközi utazások száma a Világbank adatai szerint 2010 és 2018 között 973 millióról 1,442 milliárdra emelkedett. A nemzetközi turisztikai bevételektől túlzottan függő közösségeknek ezért most különösen nehéz helyzettel kell szembenézniük. A becslések jelentős bevételkieséssel és sok munkahely elvesztésével számolnak a járvány következtében. A pandémia rámutat, hogy mennyire sebezhető egy olyan iparág, amely nem a belső erőforrásaira épít, és feléli természeti, kulturális értékeit.

A CEETO-projekt célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható úticélok fontosságára és ezek választására utazáskor: a szociális és a környezeti szempontok figyelembe vételére. A jelenlegi válság egyik lehetséges következménye lehet, hogy elhozza a lokális, vagyis az adott országon, régión belülről érkező látogatók felértékelődését. A repüléssel szembeni bizalmatlanság talán elvezet oda, hogy sokan a kisebb léptékű utazásokat fogják előnyben részesíteni, a fenntartható utazási formák és a fenntartható desztinációk felé fordítva az emberek figyelmét. Így a járványhelyzet egyúttal lehetőséget is ad arra, hogy a turizmus szereplői ne akarják folytatni a jelenlegi formájában a környezeti és emberi erőforrásokat kizsákmányoló tömegturizmust, hanem egy zöldebb, igazságosabb és kevésbé sebezhető formában indítsák újra az idegenforgalmat.

A rendhagyó zárókonferencia részvevői előadást hallhatnak többek között Carol Ritchie, az EUROPARC Szövetség ügyvezető igazgatója és Mr. Marco Katzenberger, az Olaszországi Nemzeti Parkok és Természetvédelmi Területek Szövetsége részéről.

A konferencia közvetlen regisztrációs linkje: https://zoom.us/meeting/register/tJ0tduqqrz0pGtLQsU_SoqG7w9X2Obvo5Uuc

 

A projektben résztvevő partnerek:


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -