Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Növekszik az érdeklődés a fenntartható turizmus iránt

Véget ért a CEETO projekt zárókonferenciája – a projekt eredményeit és tapasztalatait bemutató egész napos rendezvényt közel 200 hallgató követte. A rendhagyó módon online megrendezett esemény előnye, hogy a Fülöp-szigetektől Lettországig sokfelől csatlakoztak a fenntartható turizmus iránt érdeklődő szakemberek, egyetemi kutatók és hallgatók, utazásszervezők, védett területek és önkormányzatok képviselői.

A védett területek fenntartható turizmusával foglalkozó, a Közép-európai Interreg támogatásával megvalósuló CEETO projekt mondanivalójának külön aktualitást ad, hogy a gazdaságnak a járvány utáni újraindítása előtt még talán van lehetőség átgondolni, hogy ugyanarra az útra térjünk-e vissza, mint amin eddig jártunk. Olyan turizmusra van szükség, ami tiszteletben tartja a célterületek környezeti terhelhetőségét, nem okoz kezelhetetlen mértékű környezetszennyezést, hosszú távon megőrzi a természetvédelmi értékeket, és az ott lakók számára is úgy biztosítja az idegenforgalomból származó gazdasági előnyöket, hogy közben a városuk nem válik élhetetlenné vagy túlzsúfolttá (bár a közeljövőben talán még nem a zsúfoltság lesz a fő probléma, annak ellenére, hogy az Európai Unió ígérete szerint nem marad el a nyári főszezon).

Turizmus az európai védett területeken
Az európai védett területek a természeti és kulturális értékek védelmének sarokkövei. Ez a gazdag örökség a helyi közösségek számára identitásképző jelentőséggel bír, ugyanakkor a virágzó európai idegenforgalom alapja is. A turizmus ideális esetben hozzá tud járulni a helyi közösségek jólétéhez és természetvédelemhez is forrásokat tud biztosítani. Ugyanakkor a nem megfelelően tervezett, szervezett, irányított turizmus a védett területeken sok probléma forrása is lehet, és éppen a turizmus alapját képező természeti értékek létét teheti kockára.

Kihívások és megoldási lehetőségek
A konferencia előadói rengeteg izgalmas és inspiráló gyakorlati példával illusztrálták, milyen lépéseket tettek a CEETO projekt keretében a turizmus hatásainak jobb megismerése és mérséklése érdekében. A különböző védett területek adottságai, problémái és az előttük álló kihívások természetesen sokban különböznek, de az előadásokból mégis kirajzolódott néhány közös megoldási lehetőség:
- a helyi közösségek bevonása a tervezésbe és végrehajtásba
- több információ szerzése a területre látogató turistákról: miért jönnek, milyen közlekedési eszközt használnak, mit szeretnek csinálni, milyen élményeket keresnek
- a turisták terelése a tömegközlekedési lehetőségek felé, ingyenes buszjáratokkal, parkolási díjak bevezetésével vagy egyes útszakaszok teljes lezárásával
- a turisták és az utazók körében zajló szemléletformálás: ha az odalátogató többet tud az adott terület természeti értékeiről, az élővilágról vagy éppen a geológiai értékekről, nagyobb hajlandósága lesz arra, hogy tiszteletben tartsa a védett területen érvényes szabályokat.

CEETO - Közép-európai ökoturizmus: eszközök a természet védelméért
A CEETO Közép-európai Interreg projekt 2017-ben kezdődött hat országból tizenegy partner  részvételével, akik előtt egy közös cél lebegett: a természetvédelmi oltalom alatt álló és a Natura 2000 területek  értékeinek megőrzése a fenntartható turizmus innovatív tervezési folyamatainak segítségével. A program során a résztvevők körbejárták az ökoturizmus és a fenntartható turizmus körüli értelmezési kérdéseket, és összegyűjtötték a védett területek idegenforgalmi menedzsmentjére vonatkozó nemzetközi szakirodalmat és a bevált gyakorlatokat.

A CEETO projekt és eredményei
Megalakulása óta a CEETO projekt megvalósítása több szakaszban történt, és mindegyik szakasznak megvoltak az eredményei:

  • Az első szakaszban mélyelemzés készült arról, hogy az európai védett területeken hogyan, milyen stratégiák és szakpolitikák mentén történik a idegenforgalom tervezése és irányítása. Ennek a munkának az összefoglalása a CEETO kézikönyv a védett területek fenntartható turizmusának sikeres és innovatív gyakorlatairól.
  • A második szakaszban  a projektben részt vevő nyolc védett terület  kezelői kidolgozták a fenntartható turizmusra vonatkozó akcióterveiket, megnevezve azokat a konkrét célokat, amiket 5 éven belül szeretnének elérni.  Ezen felül minden védett terület kiválasztott egy modellprogramot, amelynek megvalósításával a gyakorlatba átültetve ellenőrizni lehetett a különböző turizmustervezési módszertanok hatékonyságát.
  • A projekt harmadik szakaszában  az előző szakaszok eredményeire építve készült el CEETO iránymutatások a védett területek fenntartható turizmusának fejlesztéséhez  című eszközgyűjtemény a szakpolitikusok számára, amelyben példákon és ajánlásokon keresztül ismerkedhetnek meg  a védett területeknek a turizmusból származó terhelést csökkentő stratégiákkal,
  • Végül a negyedik szakaszban  a projektpartnerek végleges formába hozták a CEETO kézikönyv a fenntartható turizmusirányításról védett területek kezelői számára című dokumentumot, amely alapján a védett területek kezelői végre tudják hajtani a fenntartható turizmus irányításának lépéseit.

Ezen felül a CEETO projekt letette egy európai szakmai hálózat alapjait is, ami a projekt vége után is tovább működik és bővül majd. A CEETO hálózat  a természetvédelem és a fenntartható turizmus iránt elkötelezett szakemberekből áll, akik nyitottak a párbeszédre és tapasztalataik, ötleteik megosztására, hogy aktívan formálhassák az európai idegenforgalom jelenét és jövőjét. A CEETO hálózat online találkozóhelye a CEETO platform, ahol a tagok kisebb vagy nagyobb csoportokban megvitathatják ötleteiket, információt és támogatást kaphatnak a többiektől.  Ez a platform ezen felül a források tárháza is, ahol a projekt során összegyűjtött hatalmas tudásbázis és a létrehozott eszköztár is elérhető mindenki számára. A platformra való regisztráció és a részvétel ingyenes.

Köszönjük a szervezőknek a tartalmas és inspiráló konferenciát!

A projektben résztvevő partnerek:


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -