Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Webinár a CEETO projekt eredményeiről

A Közép-Európai Interreg program keretében megvalósuló CEETO (Central Europe Eco-TOurism) projekt 3 év munka után a végéhez érkezik. A nemzetközi projekt magyar résztvevője a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, és most az eddigi tapasztalatokat, eredményeket mutatjuk be webinár formájában, 2020. május 25-én 10 órai kezdettel.

A regisztrációhoz kattintson ide. 

A CEETO projekt és eredményei
A CEETO az Interreg Central Europe projektje, amelynek célkitűzése a fenntartható turizmus jó gyakorlatának kialakítása, elterjesztése, illetve hogy a pályázat eredményeként a turizmus a természetvédelmet és a helyi közösségek érdekét hatékonyabban szolgálja.

Megalakulása óta a CEETO projekt megvalósítása több szakaszban történt, és mindegyik szakasznak megvoltak az eredményei:

  • Az első szakaszban mélyelemzés készült arról, hogy az európai védett területeken hogyan, milyen stratégiák és szakpolitikák mentén történik a idegenforgalom tervezése és irányítása. Ennek a munkának az összefoglalása a CEETO kézikönyv a védett területek fenntartható turizmusának sikeres és innovatív gyakorlatairól.
  • A második szakaszban  a projektben részt vevő nyolc védett terület  kezelői kidolgozták a fenntartható turizmusra vonatkozó akcióterveiket, megnevezve azokat a konkrét célokat, amiket 5 éven belül szeretnének elérni.  Ezen felül minden védett terület kiválasztott egy modellprogramot, amelynek megvalósításával a gyakorlatba átültetve ellenőrizni lehetett a különböző turizmustervezési módszertanok hatékonyságát.
  • A projekt harmadik szakaszában  az előző szakaszok eredményeire építve készült el CEETO iránymutatások a védett területek fenntartható turizmusának fejlesztéséhez  című eszközgyűjtemény a szakpolitikusok számára, amelyben példákon és ajánlásokon keresztül ismerkedhetnek meg  a védett területeknek a turizmusból származó terhelést csökkentő stratégiákkal,
  • Végül a negyedik szakaszban  a projektpartnerek végleges formába hozták a CEETO kézikönyv a fenntartható turizmusirányításról védett területek kezelői számára című dokumentumot, amely alapján a védett területek kezelői végre tudják hajtani a fenntartható turizmus irányításának lépéseit.

Ezen felül a CEETO projekt letette egy európai szakmai hálózat alapjait is, ami a projekt vége után is tovább működik és bővül majd. A CEETO hálózat  a természetvédelem és a fenntartható turizmus iránt elkötelezett szakemberekből áll, akik nyitottak a párbeszédre és tapasztalataik, ötleteik megosztására, hogy aktívan formálhassák az európai idegenforgalom jelenét és jövőjét. A CEETO hálózat online találkozóhelye a CEETO platform, ahol a tagok kisebb vagy nagyobb csoportokban megvitathatják ötleteiket, információt és támogatást kaphatnak a többiektől.  Ez a platform ezen felül a források tárháza is, ahol a projekt során összegyűjtött hatalmas tudásbázis és a létrehozott eszköztár is elérhető mindenki számára.

 

Korábbi cikkek a CEETO projektről:

Beszámoló a zárókonferenciáról

Kedvcsináló a zárókonferenciához

Védett területeken zajló fenntartható turizmus tervezési, kezelési és monitoring eszközei

Fenntartható turizmus fejlesztésének lehetőségei a vidékfejlesztési és természetvédelmi kihívások tükrében

A fenntarthatóságot népszerűsítő „Fenntartható utazás” című alkotás nemzetközi díjat nyert

Magyarország számára stratégiai ágazat lehetne az ökoturizmus

Újabb közösségi lépés a fenntartható turizmus felé

Védett területek és ökoturizmus

 

A projektben résztvevő partnerek:


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -