Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Fenntartható jövő a turizmusban: A CEETO projekt és eredményei

Létezik a turizmusnak olyan formája, amely az utazóknak az újdonságok és élmények iránti igényét úgy tudja kielégíteni, hogy az a helyi közösségek számára is megfelelő gazdasági előnyöket biztosítson és közben a természeti értékek is megmaradjanak.

A védett területek fenntartható turizmusával foglalkozó, a Közép-európai Interreg támogatásával megvalósuló “CEETO - Közép-európai ökoturizmus: eszközök a természet védelméért” projekt mondanivalójának külön aktualitást ad, hogy a gazdaságnak a járvány utáni újraindítása előtt még talán van lehetőség átgondolni, hogy ugyanarra az útra térjünk-e vissza, mint amin eddig jártunk.

  • A CEETO projekt létrehozta a fenntartható turizmus lehetőségeinek újragondolását, újraindítását, újrakommunikálását lehetővé tévő alapokat. Különösen a nemzetközi járványhelyzetben fontos átértékelni az eddigi megközelítést, és világos jövőkép kell, hogy a fenntartható turizmus hogyan szolgálhatja a védett területek és a közösségek javát – emelte ki Carol Ritchie, az EUROPARC Szövetség igazgatója a CEETO nagyszabású nemzetközi zárókonferencián.

A látványos és maradandó élményekhez nem kell hatalmas és drága infrastuktúra. A helyi erőforrások és a kisléptékű beruházások sokszor hatékonyabbak és a hosszú távon fenntarthatóbbak is, mint a nagyberuházások – hívta fel a figyelmet a CEETO projekt itthoni záróeseménye is. A május 25-én megtartott webinár résztvevői egyetértettek abban, hogy a szereplők közötti nagyobb fokú együttműködés és párbeszéd, illetve a bevált nemzetközi módszertanok alkalmazása a kulcs a fenntartható turizmus hazai térnyeréséhez. Ebben nyújt segítséget az Ökoturizmus kézikönyve, ami a legjobb nemzetközi és hazai példák révén a mindennapokban is használható útmutatást ad a turizmus tervezésében, szervezésében és végrehajtásában részt vevő minden szereplőnek.

A téma iránt érdeklődők csatlakozhatnak a CEETO hálózathoz: a CEETO Platform nyitott minden érdeklődő számára. A projekt magyar bemutatására létrehozott honlapon pedig minden idegenforgalmi szolgáltató ellenőrizheti, hogy szolgáltatása mennyire felel meg a fenntarthatóság követelményeinek.

 

A projektben résztvevő partnerek:


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -