Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


2003. július 24.     -   Megfigyelő: Monoki Ákos

Tisza Vásárosnamény - Szeged
   
Ezen a két napon Dr. Szép Tiborral a Tisza Vásárosnamény - Szeged közötti szakaszát jártuk be elsősorban partifecske költőtelepek felmérése céljából.
   Az út során persze nemcsak a partifecskékre figyeltünk, így láttunk:Szürke gém (Ardea cinerea) 120 pld
- Vörös gém (Ardea purpurea) 1 pld
- Nagy kócsag (Egretta alba) 20 pld
- Kis kócsag (Egretta garzetta) 56 pld
- Fekete gólya (Ciconia nigra) 1 pld
- Darázsölyv (Pernis apivorus) 3 pld
- Barna kánya (Milvus migrans) 6 pld
- Réti sas (Haliaetus albicilla) 3 pld
- Gyurgyalag (Merops apiaster) 60 pld

   A Felső-Tiszán továbbra is rengeteg szemét van összetorlódva a bedőlt fák ágain felakadva. Ennek a szemétnek egy része külföldről származik, amit az ukrán és román feliratú műanyag palackok bizonyítanak. Másik része a hullámtérbe illegálisan lerakott szemétből, a horgászok és Tisza-túrások hátrahagyott hulladékokból áll, hiszen a kifogyott, üres kólás flakonokat, sörös üvegeket, ételes zacskókat, csalis dobozokat stb. könnyebb a vízbe dobálni és a parton hagyni, mint hazavinni.A Felső-Tisza után a folyó középső szakaszán Polgárnál és Tiszapüspökinél találtunk még nagy telepeket, korábban ezen a szakaszon kisebb számban költöttek partifecskék (Riparia riparia).
    A Tiszapüspöki telep érdekessége, hogy a nyaralóktól a strandra három mélyutat vágtak, amelyeknek mindkét oldalába ástak üregeket a madarak. Sajnos az elmúlt napok heves esőzéseinek következtében a meredek falak helyenként leszakadtak, így sok elpusztult fiókát találtunk a falak alatt.  



A kis képekre kattintva, azok nagy méretben, új ablakban jelennek meg

Vissza a lap tetejére

- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -